Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διαλλακτική στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος προσφέρει πολιτική λύση σε αξιολόγηση, χρέος και συμμετοχή ΔΝΤ

Η διαλλακτική στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος προσφέρει πολιτική λύση σε αξιολόγηση, χρέος και συμμετοχή ΔΝΤ
Το ΔΝΤ φέρεται να συνεχίζει να εκφράζει τις αμφιβολίες του για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζονταν από την Αθήνα εναλλακτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ
Υπαναχώρησε τελικά η Γερμανία από τις ισχυρές αρχικές αντιρρήσεις της απέναντι σε κάθε συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου 2016 να γεφυρωθούν οι σημαντικές διαφορές των Ευρωπαίων πιστωτών με το ΔΝΤ αναφορικά με την ενδεδειγμένη λύση στο πολύπλοκο ελληνικό ζήτημα.
Η νέα, ηπιότερη στάση του Βερολίνου έναντι της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί μια πολιτική ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής διάσωσης της χώρας.
Αν και τα συμπεράσματα της έκτακτης συνόδου του Eurogroup χαιρετίστηκαν ως θετικά στην Ευρώπη, το ΔΝΤ φέρεται να συνεχίζει να εκφράζει τις αμφιβολίες του για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόζονταν από την Αθήνα εναλλακτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της.
Παρά τις όποιες εναπομείνουσες διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαίων πιστωτών, οι εξελίξεις φαίνεται να μπορούν να απελευθερώσουν τόσο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και την ίδια τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδος, την οποία απαιτούν μετά βδελυγμίας η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.
Πάντως, την πρόοδο του ελληνικού ζητήματος φαίνεται να περιπλέκει το επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 περί παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., καθώς σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με τους πιστωτές της πριν το τέλος Μαΐου 2016, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να μετατεθούν για μετά το δημοψήφισμα, ωθώντας την Ελλάδα ένα βήμα πριν την αθέτηση αποπληρωμής 3,5 δισ. ευρώ χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης