Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dombrovskis: Δεν θα υπάρχει συμφωνία για το χρέος στις 24/5 - Προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση των φόρων

Dombrovskis: Δεν θα υπάρχει συμφωνία για το χρέος στις 24/5 - Προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης η αύξηση των φόρων
Οι μειώσεις δαπανών θα επηρέαζαν λιγότερο την ανάπτυξη από τις αυξήσεις φόρων, εκτιμά ο V. Dombrovskis
Προτείναμε μειώσεις δαπανών και η ελληνική κυβέρνηση επέμενε να αυξήσει τους φόρους, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.
Πιο συγκεκριμένα, φέρεται ειπών ότι η ισχυρή προτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες, με τον ίδιο να εκτιμά ότι στην πρώτη περίπτωση οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα ήταν λιγότερες.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει, ακόμα, ότι τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δε θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως μέχρι τις 24 Μαΐου, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συζητούνται είναι επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, της περιόδου χάριτος αλλά και μείωση των επιτοκίων, έτσι ώστε οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι βιώσιμες.
Σύμφωνα με τον Dombrovskis, πάντως, η συμφωνία για το χρέος δε συνδέεται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέση με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε συμφωνεί.
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως η οικονομική αστάθεια που προκλήθηκε το α’ εξάμηνο του 2015 είχε έντονα αρνητικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία, με αποτέλεσμα να απαιτείται τώρα πολύ μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή για την Ελλάδα.
«Δε μπορούμε να ελέγχουμε κάθε βήμα της ελληνικής κυβέρνησης», σημειώνει, τέλος, ο ευρωπαίος αξιωματούχος, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι υπεύθυνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης