Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωβαρόμετρο: Οι περισσότεροι ευρωπαίοι νέοι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι εξαιτίας της κρίσης

Ευρωβαρόμετρο: Οι περισσότεροι ευρωπαίοι νέοι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι εξαιτίας της κρίσης
Το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να μάθουν για την Ε.Ε. - Μόλις το 51% δηλώνει ότι το να ψηφίζουν στις ευρωεκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της Ε.Ε.
Οι περισσότεροι από τους μισούς νέους Ευρωπαίους ηλικίας 16-30 αισθάνονται περιθωριοποιημένοι στη χώρα τους λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λίγοι θέλουν να μετακινηθούν στο εξωτερικό εξαιτίας αυτής, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Παρ' όλα αυτά, για σχεδόν όλους τους ερωτηθέντες είναι σημαντικό να μάθουν για την Ε.Ε. και τη λειτουργία των θεσμών της.
Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στην οποία ρωτήθηκαν 10.294 Ευρωπαίοι ηλικίας 16-30 στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. μεταξύ 9 και 25 Απριλίου 2016, διαπίστωσε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, όσον αφορά τα περισσότερα από τα θέματα που τέθηκαν σε αυτήν.

Αισθάνονται αποκλεισμένοι λόγω της κρίσης
Η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε 20 χώρες αισθάνονται αποκλεισμένοι, αν και υπάρχουν σημαντικές εθνικές διαφορές, μέχρι και 66 μονάδες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τιμές είναι πολύ υψηλές σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Ωστόσο, συνολικά στην Ε.Ε. λίγοι νέοι άνθρωποι (15%) πραγματικά αισθάνονται υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της κρίσης, ενώ και εδώ τα εθνικά αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά.

Οι Ευρωπαίοι νέοι είναι απρόθυμοι να πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν ή να βρουν δουλειά
Το 61% των νέων στην Ε.Ε. δεν θέλει να σπουδάσει, να εκπαιδευτεί ή να εργαστεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ το 32% θα ήθελε να το κάνει.
Στην πραγματικότητα, συνολικά σε όλη την Ε.Ε., το 88% των ατόμων ηλικίας 16 έως 30 δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει σε άλλη χώρα της Ε.Ε. για σπουδές ή εργασία.

Η σημασία της εκμάθησης σχετικά με την ΕΕ και η ψήφος στις ευρωεκλογές
Το 90% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να μάθουν για την Ε.Ε. και τη λειτουργία των θεσμών της και μόλις πάνω από το ήμισυ (51%) δηλώνουν ότι το να ψηφίζουν στις ευρωπαϊκές εκλογές είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχουν αποτελεσματικά στη δημόσια ζωή της Ε.Ε.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν «πρόοδο για τη δημοκρατία»
Μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι πολύ δραστήριοι σε κοινωνικά δίκτυα, μια σχετική πλειοψηφία (46%) πιστεύει ότι τα δίκτυα αυτά αντιπροσωπεύουν «πρόοδο για τη δημοκρατία, επειδή επιτρέπουν σε όλους να λάβουν μέρος σε δημόσια συζήτηση».
Αντίθετα, το 27% πιστεύει ότι αποτελούν «κίνδυνο για τη δημοκρατία, λόγω της ακατάλληλης χρήσης που μπορεί να γίνει των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης