Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: «Οδηγός» για τις χώρες του Περσικού Κόλπου το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων Vision 2030 της Σ. Αραβίας

El-Erian: «Οδηγός» για τις χώρες του Περσικού Κόλπου το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων Vision 2030 της Σ. Αραβίας
Το Vision 2030 επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή κρατικών εσόδων της Σαουδικής Αραβίας από τομείς που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο
Τους κινδύνους που πηγάζουν από την εφαρμογή του εκτεταμένου σχεδίου δομικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας με την ονομασία Vision 2030 που ανακοινώθηκε πρόσφατα, εξετάζει με άρθρο του στον ιστότοπο γνώμης Project Syndicate ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
Το σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Σαουδικής Αραβίας πηγάζει από την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους 18 μήνες και της συνεπαγόμενης πλήρους απορρύθμισης του κράτους και της οικονομίας της.
Κατ' αρχήν, ο El-Erian τονίζει, ότι οι μεταρρυθμίσεις Vision 2030 είναι ευπρόσδεκτες και ιδιαίτερα σημαντικές για το μεγάλο βασίλειο του Περσικού Κόλπου, καθώς θα του επιτρέψουν να ελέγχει σε μεγαλύτερο βαθμό το οικονομικό και χρηματο-οικονομικό του μέλλον.
Μεταξύ άλλων, το Vision 2030 επιδιώκει να ενισχύσει την παραγωγή κρατικών εσόδων από τομείς που δεν σχετίζονται με το πετρέλαιο, μέσω της αύξησης του κόστους και των αμοιβών για την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, της επέκτασης της φορολογικής βάσης - και μέσω της υιοθέτησης ΦΠΑ - αλλά και της αύξησης των εσόδων από τους αυξανόμενους επισκέπτες της χώρας.
Οι αρχές σχεδιάζουν επίσης να μειώσουν τις κρατικές επιδοτήσεις - εξορθολογίζοντας το τεράστιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας - αλλά και να αυξήσουν τα επενδυτικά τους έσοδα, π.χ. μέσω της εισαγωγής μετοχών κρατικών εταιρειών σε οργανωμένες κεφαλαιαγορές.
Για τον El-Erian, η εφαρμογή του Vision 2030 ενέχει πολλούς κινδύνους λόγω των εκτεταμένων ριζοσπαστικών δράσεών του και θα χρειαστεί να εμφανίσει επιτυχίες από το πρώτο κι όλας στάδιο εφαρμογής του, για να διασφαλιστεί η αποδοχή και συνέχειά του.
Όπως καταλήγει ο ίδιος, η διεθνής προσοχή που προσήλκυσε το πρόγραμμα Vision 2030 δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι συνέπεις αυτού δεν είναι μόνον οικονομικές: Αν η Σαουδική Αραβία πραγματοποιήσει την μεταμόρφωση της οικονομίας της - επιτυγχάνοντας μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς, αλλά και την αναδόμηση οικονομικών κινήτρων που προσφέρει - τότε άλλες χώρες στην περιοχή και πέρα από αυτή που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, θα εμπνευστούν να την ακολουθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης