Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Φοροτρόμος» 1,8 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2016 σε φορολογούμενους και καταναλωτές – Όλα τα μέτρα σοκ και 24% ΦΠΑ

«Φοροτρόμος» 1,8 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2016 σε φορολογούμενους και καταναλωτές – Όλα τα μέτρα σοκ και 24% ΦΠΑ
Συνολικά το κόστος για τους φορολογούμενους θα ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ τα περισσότερα εκ των οποίων από την αύξηση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.
Αύξηση ΦΠΑ στο 24% από 1ης Ιουλίου προβλέπει το νομοσχέδιο με τα παραμετρικά μέτρα (έμμεσοι φόροι ) ύψους 1% του ΑΕΠ που θα κατατεθεί - εκτός απροόπτου - σήμερα στην βουλή.
Πρόκειται για το δεύτερο «πακέτο» μέτρων το οποίο θα έχει ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου μαζί με τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Συνολικά το κόστος για τους φορολογούμενους θα ανέλθει στα 1,8 δισ. ευρώ τα περισσότερα εκ των οποίων από την αύξηση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει:  
1. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από τον Ιούλιο του 2016, η οποία θα προκαλέσει νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά πλήττοντας το πορτοφόλι των ελληνικών  νοικοκυριών. Ειδικότερα θα αυξηθούν:
- Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο,  αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ,  φρυγανιές, κ.α).
- Αναψυκτικά – χυμοί.
- Εστίαση  (ταβέρνες εστιατόρια) – catering
- Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.α) και κόμιστρα ταξί
- Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες
- Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
-Άνθη – φυτά
2. Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για χρήση ηλεκτροπαραγωγής (εφαρμογή Ιούλιος 2016)
3. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, και κηροζίνη.  Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιβαρύνσεις στην αμόλυβδη υπολογίζεται να φθάσουν στα 10 λεπτά το λίτρο.
4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017
5. Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, καπνό και ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η εφαρμογή του μέτρου έχει καθορισθεί για τον Ιανουάριο του 2017
6. Επιβολή φόρου 5% στο ίντερνετ (broadband) ή εναλλακτικά στην σταθερή τηλεφωνία και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.
7. Επιβολή φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία άνω των δυο αστέρων και ενοικιαζόμενων άνω των δυο κλειδιών. Η Εφαρμογή μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2018
8. Επιβολή φόρου στον καφέ. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τον Ιανουάριο του 2017.
9. Αναμόρφωση της φορολογίας ΙΧ (τέλη). Σύμφωνα με το σχέδιο αυτή θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και την αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.  Το μέτρο θα εφαρμοσθεί το 2017.
10. Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προβλέπουν την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων(ΕΝΦΙΑ)  με στόχο την κάλυψη των απωλειών από τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης