Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Εκτός πολιτικής πραγματικότητας η πρόταση του ΔΝΤ για 25ετή περίοδο χάριτος στην Ελλάδα

Bloomberg: Εκτός πολιτικής πραγματικότητας η πρόταση του ΔΝΤ για 25ετή περίοδο χάριτος στην Ελλάδα
Η πρόταση του ΔΝΤ είναι «γελοία στην καλύτερη και επικίνδυνη στη χειρότερη, περίπτωση»
Υπερβολική, υπό τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες και ισορροπίες στη Γερμανία, χαρακτηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg την πρόταση του ΔΝΤ για περίοδο χάριτος τόκων και κεφαλαίων των ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2040.
Σε άρθρο του, το Bloomberg θεωρεί σχεδόν απίθανο να δεχόταν ο σκληρόπετσος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble την αναστολή κάθε πληρωμής της Ελλάδος έναντι του χρέους της για σχεδόν δυόμιση δεκαετίες ή να όδευε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, στις εθνικές εκλογές του 2017 έχοντας παραχωρήσει πρακτικά «αμνηστία χρέους» προς το περισσότερο ταραχώδες μέλος της ευρώ.
Η πρόταση του ΔΝΤ είναι «γελοία στην καλύτερη και επικίνδυνη στη χειρότερη, περίπτωση», πάντα σύμφωνα με το Bloomberg.
Με την πρόταση του ΔΝΤ, φωλιάζει ο κίνδυνος οι σχέσεις του ΔΝΤ με την Ελλάδα και τους άλλους πιστωτές της να ενταθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακινδυνεύσει ολόκληρη η διαδικασία της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος.
Το «φορτίο» χρέους της Ελλάδος είναι τόσο μεγάλο, ώστε ολόκληρο το ποσό της ερχόμενης εκταμίευσης δόσης δανείων 10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα «εξαφανιστεί» στην εξυπηρέτηση των χρεών της του Ιουνίου και του Ιουλίου 2016.
Μετά, τον Ιούλιο του 2017 θα απαιτηθούν ακόμα 7 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με τον μηχανισμό αυτόματων δημοσιονομικών περικοπών σε περιπτώσεις αστοχιών εσόδων από την πλευρά της Ελλάδος, το Bloomberg σχολιάζει, ότι δεν υπάρχει πολλή - πολιτική ή οικονομική - λογική στην ιδέα, ότι μια χώρα που αποτυγχάνει να ανακάμψει οικονομικά στο βαθμό που απατείται από τους προκαθορισμένους στόχους της, να πρέπει να τιμωρηθεί από προαποφασισμένες μειώσεις δαπανών.
Τελικά, το διεθνές δίκτυο καταλήγει, ότι χρειάζεται περισσότερος ρεαλισμός από όλους τους συμμετέχοντες στο Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδος (24/5): Η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί, ότι η έστω και περιορισμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχει λογική, τουλάχιστον για να έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να «πουλήσει» κάτι ως επιτυχία και να ενισχύσει την ευάλωτη πολιτική θέση του.
Το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι λιγότερο απόλυτο στις οικονομικές του απαιτήσεις και να αναγνωρίσει, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που υποστηρίζει είναι ιδιαιτέρως επαχθή.
Όσο για την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να βελτιώσει την περιορισμένη πρόοδό της στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που «σείουν» τον τραπεζικό της τομέα, αλλά και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις της.
Διαφορετικά, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει την προοπτική επανάληψης της υπαρξιακής της κρίσης του 2015 που απειλεί την ακεραιότητα του εγχειρήματος του κοινού νομίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης