Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κρητικός (DIW): Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

tags :
Κρητικός (DIW): Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
Είμαι εντελώς σίγουρος ότι στο τέλος του μήνα θα έxει υπάρξει συμφωνία, θα δοθεί η επόμενη δόση και η Ελλάδα θα παραμείνει φερέγγυα… 
"Ακόμη και με ανάπτυξη 3%, η Ελλάδα δεν θα μπορεί από μόνη της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος και, κατά συνέπεια, η πρόταση του ΔΝΤ για παράταση εξόφλησης όλων των δανείων της Ελλάδας μέχρι το 2040 θα έπρεπε να περιληφθεί στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει ο ο Αλέξανδρος Κρητικός, διευθυντής Ερευνών Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) του Βερολίνου, σε συνέντευξή του στη Deutesche Welle. 
Ενας τρόπος θα ήταν ακριβώς η παράταση αποπληρωμής του χρέους μέχρι το 2010 και η μείωση του επιτοκίου των δανείων, που πρότεινε το ΔΝΤ.
Αλλά πρέπει κανείς να επισημάνει ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πρέπει μόνη της να δημιουργήσει περισσότερες προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να επιτύχει στο μέλλον αυτήν την ανάπτυξη του 3%". 
Πάντως, η αύξηση φόρων και η μείωση συντάξεων δεν είναι ο σωστός δρόμος για το ξεπέρασμα της κρίσης κατά την άποψη του ελληνικής καταγωγής εμπειρογνώμονα, διότι φοβάται πως έτσι "βλάπτεται η ανάπτυξη για το 2016.
Εν τούτοις, η αύξηση των ορίων του χρόνου συνταξιοδότησης είναι αναγκαία".
Σε ερώτηση για την αναγκαιότητα ενός άμεσου κουρέματος, τη διαγραφή δηλαδή ενός μέρους των δανείων, ο Αλέξανδρος Κρητικός απαντά ότι "από οικονομική άποψη, το άμεσο ή έμμεσο κούρεμα έχει σχεδόν την ίδια σημασία.
Το ΔΝΤ προτείνει ένα έμμεσο κούρεμα. Αυτό θα σήμαινε διαγραφή του χρέους κατά 20-30%.
Αν μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο έμμεσο κούρεμα, σίγουρα θα ήταν κέρδος για την Ελλάδα.
Νομίζω ότι ένα άμεσο κούρεμα είναι προς το παρόν πολιτικά πολύ δυσκολότερο".
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση, ο Αλέξανδρος Κρητικός είπε στη Deutsche Welle :
"Είμαι εντελώς σίγουρος ότι στο τέλος του μήνα θα έxει υπάρξει συμφωνία, θα δοθεί η επόμενη δόση και η Ελλάδα θα παραμείνει φερέγγυα…
Όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να αποφύγουν αυτή τη συζήτηση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης