Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Διχασμένη η Ε.Ε. για την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Η Ελλάδα μεταξύ αυτών που αντιδρούν

Reuters: Διχασμένη η Ε.Ε. για την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Η Ελλάδα μεταξύ αυτών που αντιδρούν
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία περιλαμβάνονται στις χώρες της Ε.Ε. που αντιδρούν στο ενδεχόμενο παράτασης των κυρώσεων
Έτοιμη να παρατείνει τις οικονομικές της κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και αυτή τη φορά η ομοψυχία των Ευρωπαίων επί του ζητήματος δοκιμάζεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Επικαλούμενο διπλωμάτες και αξιωματούχους, το Reuters αναφέρει, ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία - που κανονικά λήγουν τον Ιούλιο του 2016 - φαίνεται πως οδεύουν προς βραχυπρόθεσμη παράταση, αν και δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε..
Αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την παράτασή τους, που θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση από τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε., κάτι που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί επί του συγκεκριμένου ευαίσθητου ζητήματος.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Federica Mogherini, δήλωσε με αυτοπεποίθηση την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ότι αναμένει την παράταση των ενεργειακών, χρηματο-οικονομικών και αμυντικών (εξοπλιστικών) κυρώσεων προς την Ρωσία.
Η άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, τυπικά έχει συνδεθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.
Στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ε.Ε., πρέπει να οργανωθούν τοπικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία, να αποκατασταθεί ο ουκρανικός έλεγχος σε ολόκληρη τη μεθόριο της χώρας με τη Ρωσία, καθώς και να αποσυρθούν τα βαρέα όπλα από τη ζώνη σύρραξης.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία περιλαμβάνονται - πάντα σύμφωνα με το Reuters - στις χώρες της Ε.Ε. που αντιδρούν στο ενδεχόμενο παράτασης των κυρώσεων, τις οποίες υποστηρίζουν ένθερμα η Βρετανία, η Σουηδία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
Το πιθανότερο σενάριο φαίνεται πως είναι η εξάμηνη παράταση των κυρώσεων, αν και το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί και μεταξύ των χωρών της ομάδος χωρών G-7 -  που συνέρχεται σε σύνοδο αργότερα στον μήνα (26-27 Μαΐου) στην Ιαπωνία - σε μια προσπάθεια συντονισμού των μέτρων κατά της Ρωσίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης