Διεθνή

Bild: Δίχως τέλος η ελληνική κρίση – Πολλές οι μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν

Bild: Δίχως τέλος η ελληνική κρίση – Πολλές οι μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν
Ολοένα και πιθανότερη είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα
Στην ελληνική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν αναφέρεται σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Bild», η οποία σε ολοσέλιδο άρθρο της σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ελληνική κρίση, μια κρίση χωρίς τέλος».
Στο άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες, έτσι δεν πρόκειται να βγει άκρη», η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «από σήμερα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις των υπουργών Οικονομικών της ομάδας G7 στη Σεντάι της Ιαπωνίας. Όλο και πιθανότερη γίνεται μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στην Ελλάδα ωστόσο πολλές μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν».
Η «Bild» παραθέτει ορισμένες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική κρίση:
«Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι μάλλον απογοητευτικός:
1) Ζάκυνθος: "Το νησί των τυφλών" είναι εμβληματικό για τη διαφθορά σε ένα διαλυμένο κράτος. Στις αρχές της κρίσης από τους 35.000 κατοίκους οι 700 λάμβαναν αναπηρική σύνταξη ως τυφλοί, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δεν είχαν πρόβλημα όρασης.
Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2011 και απασχολεί έκτοτε την ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι σήμερα ουδείς έχει καταδικαστεί. Η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει πέντε με δέκα χρόνια.
2) Ακριβό γάλα: Το 2010 ένα καρτέλ γάλακτος μονοπωλούσε την αγορά παρεμποδίζοντας τις εισαγωγές και κρατώντας τις τιμές ψηλά. Η τρόικα ζήτησε μια μεταρρύθμιση, η οποία ήρθε, με καθυστέρηση, τέσσερα χρόνια αργότερα. Σήμερα οι τιμές είναι χαμηλότερες.
Ένα λίτρο φρέσκο γάλα κοστίζει ωστόσο στο σούπερ μάρκετ από 94 λεπτά μέχρι 1,60 ευρώ ανά λίτρο, διπλάσια τιμή από όσο στη Γερμανία. Οι λόγοι: Η μεταρρύθμιση δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Και ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%.
3) Στις υπηρεσίες και τα φορολογικά έσοδα επικρατεί χάος: Το 2009 οι Έλληνες χρωστούσαν στο κράτος 31 δισ. ευρώ, το 2015 80 δισ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων, Αλεξιάδης δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι η «φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η διαφθορά».
Στις φορολογικές υπηρεσίες υπάρχει «έλλειψη υπολογιστών και λογισμικών», το κράτος χάνει κάθε χρόνο «15 με 20 δισ. ευρώ» και την ίδια στιγμή περίπου 2.000 Έλληνες, των οποίων τα ονόματα είναι γνωστά, διαθέτουν λογαριασμούς με συνολικά δισ. ευρώ στην HSBC Ελβετίας.
Από το 2012 η δικαιοσύνη έχει εξετάσει μόλις 150 περιπτώσεις», σημειώνει η «Bild».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης