Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι αγορές βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη Μεγάλη Κατάρρευση

Phoenix Capital: Οι αγορές βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη Μεγάλη Κατάρρευση
Η διαφημιστική εκστρατεία και η ελπίδα για ανάκαμψη βασίζονται σε ορισμένα βασικά σημεία δεδομένων που σε μεγάλο βαθμό χειραγωγούνται για να κάνουν τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα από ό,τι είναι
Για τους περισσότερους επενδυτές, οι αιφνίδιες καταρρεύσεις των μετοχών που βλέπουμε συνεχώς φαίνονται σα να έρχονται «από το πουθενά», επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
Ούτως ή άλλως, επισημαίνει η μελέτη, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ λένε διαρκώς ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή και ότι τα πάντα είναι θετικά για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς, πώς προκύπτουν στιγμές σαν και την παρακάτω, όταν η αγορά εισέρχεται σε μια ελεύθερη πτώση, διαγράφοντας τα κέρδη μηνών μέσα σε λίγες μόλις ημέρες;
Αυτές οι περίοδοι συμβαίνουν επειδή η διαφημιστική εκστρατεία και η ελπίδα για μια ανάκαμψη βασίζονται σε ορισμένα βασικά σημεία δεδομένων (αύξηση του ΑΕΠ και ποσοστό ανεργίας), που σε μεγάλο βαθμό χειραγωγούνται για να κάνουν τα πράγματα να φαίνονται καλύτερα από ό,τι είναι.
Η πραγματικότητα είναι ότι η «ανάκαμψη» είναι πολύ ασθενέστερη από ό,τι συνήθως πιστεύει κανείς.




Και πολλές φορές αυτοί οι «μεγάλοι αριθμοί» έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω, πολύ καιρό αφότου τα πρωτοσέλιδα ξεθωριάσουν.
Ενδεικτικά, πρόσφατα η αμερικανική Υπηρεσία Στατιστικής για την Απασχόληση (BLS) αναθεώρησε τα στοιχεία της για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά τα τελευταία χρόνια σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την BLS, η βιομηχανική παραγωγή από το 2009 έχει αυξηθεί μόνο κατά ένα ευτελές 5%, αντί του 14,3% που υποστηρίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ακόμα πιο απίστευτα, σήμερα η βιομηχανική παραγωγή παραμένει 9% χαμηλότερη από ότι ήταν το 2007, κατά την τελευταία ακμή της οικονομίας.
Περίοδοι όπως αυτές είναι περίοδοι κατά τις οποίες η πραγματικότητα ξεπροβάλει μέσα από το μύθο της ανάκαμψης.



Η Fed αντιδρά συχνά στηρίζοντας τις αγορές, προκειμένου να σταματήσει την κατάρρευση.
Αλλά όπως έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης των εταιρειών τεχνολογίας και της κρίσης με τα ομόλογα ενυπόθηκων δανείων, ένα ψέμα μπορεί να υποστηριχθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πράγματι, οι αγορές φαίνεται ότι πλησιάζουν τελικά στη Μεγάλη Κατάρρευση που προβλέπουμε εδώ και καιρό.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης