Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως διαμορφώνεται η «λίστα» με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους - Φοροκαταιγίδα

Πως διαμορφώνεται η «λίστα» με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους - Φοροκαταιγίδα
Τι περιλαμβάνει η λίστα με τους έμμεσους φόρους
Ανακατατάξεις στην «λίστα» των έμμεσων φόρων με τις πρόσθετες εισπράξεις των 1,84 δις. ευρώ φέρνουν τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ήταν ανοικτό σε «διορθώσεις» μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Μετά τις ενστάσεις των δανειστών ότι κάποια από τα επώδυνα μέτρα θα πρέπει θα εφαρμοστούν νωρίτερα ώστε να μην απειληθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή από τον επόμενο κιόλας μήνα την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα που θα αυξήσει κατά 62 εκατ. ευρώ τις κρατικές εισπράξεις.
Επίσης από 1ης Ιανουαρίου του 2017 αντί 1ης Ιουλίου του 2017 που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ και το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας που θα πλήξει και τους λογαριασμούς του ίντερνετ.
Την ίδια στιγμή, και μετά από πολλά μπρος - πίσω αλλάζει εκ νέου ο τρόπος φορολόγησης των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα τυχερά παιγνίδια.
Μετά τις αντιδράσεις τις οποίες προκάλεσε η κλιμακωτή φορολόγηση από 30% σε 35% ανάλογα με το τζίρο αυτών των επιχειρήσεων ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έφερε νέα διάταξη η οποία καθιστά ενιαίο σε 35% τον συντελεστή φορολόγησης.

Αναλυτικότερα οι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής έχουν ως εξής:

1.Μπύρα: Αυξάνεται από 1ης Ιουνίου του 2016 ο ΕΦΚ στην μπύρα αντί από 1/1/2018 που ήταν αρχική πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου.
Από την αύξηση του ΕΦΚ σε 5 ευρώ από 2,6 ευρώ η κυβέρνηση προσβλέπει σε εισπράξεις 62 εκατ. ευρώ από την κατανάλωση του προϊόντος.

2.Σταθερή τηλεφωνία – Ίντερνετ: Νωρίτερα θα έρθουν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας που θα πλήξουν και το ίντερνετ.
Το τέλος του 5% επί  του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού θα επιβληθεί από 1ης Ιανουαρίου του 2017 και όχι από 1ης Ιουλίου του 2017 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός θα αυξήσει κατά 100 εκατ. ευρώ τις φορολογικές εισπράξεις.

3.Τζόγος: Με ενιαίο συντελεστή 35% θα φορολογούνται τα κέρδη των εταιριών τυχερών παιγνίων.
Μετά τις αντιδράσεις το σχέδιο της κλιμακωτής φορολόγησης που προέβλεπε  συντελεστές 30% επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ, σε 32,5% από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ και 35% για το υπερβάλλον, αποσύρθηκε.
Έτσι η διάταξη επέστρεψε όπως ήταν στην αρχική της μορφή.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη ήταν το ισοδύναμο με το οποίο η κυβέρνηση αντικατέστησε το τέλος των 5 λεπτών στα παιγνίδια του ΟΠΑΠ.

4.  Δήμοι: Οι ΟΤΑ πλέον της κανονικής επιχορήγησης  από τον προϋπολογισμό θα λαμβάνουν και ποσοστό έως 20%  της ετήσιας αμοιβής που προβλέπεται από την εκάστοτε σύμβαση παραχώρησης αεροδρομίου.

Η «λίστα» με τις επιβαρύνσεις από τους έμμεσους φόρους  είναι μεγάλη και προβλέπει ακόμη αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα ( ηλεκτρονικά και μη) αυτοκίνητα, συνδρομητική τηλεόραση, στις εισαγωγές καφέ ακόμη και στην διαμονή στα ξενοδοχεία.
Από την λίστα ξεχωρίζει η αύξηση στον ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου η οποία στους καταναλωτές θα φέρει νέο κύμα ανατιμήσεων σε προιόντα και υπηρεσίες και στην κυβέρνηση 255 εκατ. ευρώ φέτος και 437 εκατ. ευρώ  ώς στο τέλος του 2017.
Από την ίδια ημερομηνία καταργείται και ο μειωμένος ΦΠΑ σε 11 νησιά.

Αναλυτικότερα η λίστα με τους έμμεσους φόρους έχει ως εξής:

*Από την 1ης  Ιουνίου, αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24%.

*Από 1ης  Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος.

*Από 1ης  Ιουνίου 2016 θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

* Από 1ης Ιουνίου καταργείται ο φόρος στα μικρά ζυθοποιεία και αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπύρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα).
Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπύρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπύρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ετησίως.

*Από 1ης Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

*Από 1ης Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

*Από 1ης  Ιουλίου 2017 ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής, ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα.
Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό.

*Από 1ης Ιουλίου 2017 θεσπίζεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

*Από 1ης Ιανουαρίου 2018 θεσπίζεται φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας.
Σε ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων προβλέπεται φόρος διαμονής 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ, ενώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ.
Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, ενώ για τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης