Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Αντιμέτωπο με κρίση στελέχωσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε περίπτωση Brexit

Βρετανία: Αντιμέτωπο με κρίση στελέχωσης το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε περίπτωση Brexit
Έρευνα μεταξύ επικεφαλής νοσοκομείων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Αντιμέτωπο με κρίση προσωπικού θα έρθει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ και η έρευνα στον τομέα της υγείας θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ επικεφαλής νοσοκομείων.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Independent», οι υπέρμαχοι του Brexit έχουν θέσει το μέλλον του βρετανικού συστήματος υγείας στο επίκεντρο των προσπαθειών τους προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Σημαντικές προσωπικότητες που συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία, όπως ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, ισχυρίζονται ότι μέχρι και περισσότερα από 350 εκατ. στερλίνες θα μπορούσαν να δαπανηθούν στις υπηρεσίες υγείας, τα οποία τώρα πηγαίνουν στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, έρευνα μεταξύ διευθυνόντων συμβούλων και προέδρων νοσοκομείων αποκαλύπτει βαθύ σκεπτικισμό σχετικά με όσα υποστηρίζει το στρατόπεδο υπέρ του Brexit, με το 75% αυτών να σημειώνει ότι ένα Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας στο σύνολό τους.
Κανένας εξ όσων συμμετείχαν στην έρευνα δεν δήλωσε ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα είχε «πολύ θετικό αντίκτυπο».
Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων σημείωσε ότι μια αποχώρηση από την Ε.Ε. θα είχε μερικό ή πολύ αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά το ποσό χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ ένα 40% εκτίμησε ότι δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο.
Επίσης, σχεδόν τα δύο τρίτα (6%) εκτιμούν ότι ένα Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πρόσβαση στην γνώση από τις κλινικές δοκιμές, τα δίκτυα ή άλλες έρευνες και καινοτομίες, ενώ το 80% εκτιμά ότι μια αποχώρηση από την Ε.Ε. θα έχει σημαντικές συνέπειες στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτομία.
Ωστόσο, πάνω από τα δύο πέμπτα (42%) εκτιμά ότι μια έξοδος από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα έχει κάποιο ή πολύ θετικό αντίκτυπο όσον αφορά τους κανόνες σύναψης συμβάσεων και ανταγωνισμού.
Πάντως, το πιο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι 8 στους 10 εκτιμούν ότι μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα επιδρούσε αρνητικά στις προσπάθειες στρατολόγησης ιατρικού προσωπικού.
Όπως σημειώνεται, περί τις 17.000 νοσοκόμες και ιατρικοί επισκέπτες είναι από χώρες της Ε.Ε., αριθμώντας το 6% του συνόλου του προσωπικού των νοσοκομείων.
Το ποσοστό για τους γιατρούς είναι ακόμη υψηλότερο, με μόλις κάτω των 10.000 ιατρών νοσοκομείων να προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., περί το 9% του συνόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης