Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Νέες διαφωνίες της Ελλάδος με τους δανειστές - Η συμφωνία του Eurοgroup της 24/5 δεν θα ανατραπεί

WSJ: Νέες διαφωνίες της Ελλάδος με τους δανειστές - Η συμφωνία του Eurοgroup της 24/5 δεν θα ανατραπεί
Ένα από τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα που θίγουν οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών αφορά στον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Η Ελλάδα και οι πιστωτές της βρίσκονται σε νέα διαμάχη με αντικείμενο αλλαγές στη νομοθεσία που απαιτούν οι δανειστές της χώρας και θέτουν ως προαπαιτούμενες για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων δανείων 7,5 δισ. ευρώ.
Αυτό επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η οποία τονίζει, ότι αν και οι επιδιωκώμενες αλλαγές δεν θεωρούνται σημαντικές, είναι πολιτικά ευαίσθητες για την Αθήνα και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Οι πιστωτές της Ελλάδος ζητούν συγκεκριμένες αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την τραπεζική εποπτεία, το ΕΚΑΣ και τις ιδιωτικοποιήσεις (μεγαλύτερη ασυλία στα στελέχη που υλοποιούν τις συμφωνίες), όμως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τους ενημέρωσε γραπτώς με επιστολή του, ότι η κυβέρνησή του δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών λόγω πολιτικών εμποδίων.
Η WSJ υπενθυμίζει, ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις νέες δόσεις δανείων που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσής της, το αργότερο μέχρι το μέσον Ιουλίου 2016, ούτως ώστε να προλάβει να αποπληρώσει ομόλογα μεγάλης αξίας, μεταξύ άλλων προς την ΕΚΤ.
Στο πλαίσιο των νομοθετημάτων που έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, η εφημερίδα εκτιμά ότι οι τελευταίες εξελίξεις δύσκολα θα εκτροχίαζαν τη συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές της στο Eurogroup της 24ης Ιουνίου 2016.
Ωστόσο, η Ελλάδα ήλπιζε ότι η διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών της - ολοκληρωθείσας - αξιολόγησης της προόδου της θα προέκυπτε πριν την έναρξη της συνόδου του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ μεθαύριο Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, με στόχο την αποκατάσταση της κατ' εξαίρεση αποδοχής (waiver) των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση σε πράξεις χρηματοδότησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών.
Ένα από τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα που θίγουν οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών αφορά στον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες: Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές σε διετές «πάγωμα» των προαγωγών και των μισθολογικών αυξήσεων μεταξύ άλλων στο στρατιωτικό προσωπικό, στην αστυνομία, στους δικαστές και στο διπλωματικό σώμα.
Τώρα, η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο, τη δυνατότητα να αποφύγει το «πάγωμα» στο υπουργείο του σε περίπτωση που παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα μέχρι το τέλος του 2016, κάτι που οι δανειστές δεν αποδέχονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης