Οι επιδόσεις της Attica bank στο α΄ τρίμηνο του 2016 δικαιολογούν τον χαρακτήρα της πανάκριβης μετοχής;

Οι επιδόσεις της Attica bank στο α΄ τρίμηνο του 2016  δικαιολογούν τον χαρακτήρα της πανάκριβης μετοχής;
Η Αttica bank κάτω από οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση είναι ακραία υπερτιμημένη, στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι επιδόσεις α΄ τριμήνου του 2016 της Attica bank επιβεβαίωσαν τον προβληματισμό που έχουμε διατυπώσει ότι η κεφαλαιοποίηση της την καθιστά στο χρηματιστήριο ακραία υπερτιμημένη.
Με όρους tangible book αφαιρώντας τις προνομιούχες μετοχές το P/BV της Attica bank βρίσκεται στο 0,87 και καθίσταται μια από τις πιο ακριβές τραπεζικές μετοχές..... στην Ευρώπη.
Να ληφθεί υπόψη ως μέτρο σύγκρισης ότι η σχέση P/BV των 4 συστημικών τραπεζών (με tangible book) διαμορφώνεται στο 0,39 και επιβεβαιώνει και με αυτή την σύγκριση ότι η αποτίμηση της Attica bank είναι αδικαιολόγητα υψηλή.
Θα πουν ίσως κάποιοι ότι εμφάνισε κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2016 2,5 εκατ ευρώ.
Τα 2,5 εκατ ευρώ δεν αποτελούν βελτίωση εσόδων καθώς σημειώθηκε μείωση προμηθειών αλλά ήταν αποτέλεσμα της μείωσης – της μεγαλύτερης σε ποσοστιαία βάση – των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια.
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι η Attica bank μπορεί να πετύχει κέρδη 10 εκατ 2,5 Χ 4 τρίμηνα= 10 εκατ αυτό διαμορφώνει P/E 43 που δεν χρειάζεται ανάλυση όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 9-10.
Αναλύοντας την λογιστική κατάσταση α΄ τριμήνου του 2016 της Attica bank εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα.
1)Οι προβλέψεις μειώθηκαν από 19,2 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2015 στα 9,1 εκατ το α΄ τρίμηνο του 2016 η μείωση αυτή -52,75% είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο.
2)Η κάθετη μείωση των προμηθειών.
Όμως αυτά ωχριούν εμπρός σε άλλα μεγέθη του ισολογισμού της Attica bank

Επιδείνωση του funding

Τα συνολικά δάνεια της Attica bank ανέρχονται σε 3,99 δισεκ. ευρώ και οι καταθέσεις 2,01 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι σε διάστημα ενός έτους έχασε το 33% των καταθέσεων από 2,96 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2015 στα 2,01 δισεκ. στο α΄ τρίμηνο του 2016.
Η μείωση αυτή διεύρυνε επικίνδυνα το έλλειμμα ρευστότητας το οποίο καλύπτεται αποκλειστικά από 940 εκατ από το ευρωσύστημα.
Η σχέση συνολικών δανείων προς καταθέσεις φθάνει το 200% και η σχέση δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις στο 140% με τάσεις αύξησης.
Το πρώτο στοιχείο που αξιολογείται είναι ότι η Attica bank δεν έχει εναλλακτικές πηγές άντλησης ρευστότητας.
Το ομολογιακό μειωμένης εξασφάλισης tier 2 που πέραν από κεφάλαιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ρευστότητα μετατίθεται για αρχές Φθινοπώρου.
Η μεγάλη επιδείνωση του funding αποδεικνύει ότι η Attica bank δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ούτε στο ελάχιστο την οικονομία.
Αν κάποιοι σπεύσουν να επικρίνουν για την κριτική μας απλά θα τονίσουμε τα εξής «αποδείξτε μας ότι με αυτή την δομή δανείων προς καταθέσεις, με αυτή την εξάρτηση από το ευρωσύστημα και με αυτά τα collaterals μπορεί η τράπεζα να χρηματοδοτήσει».
 
Επιδείνωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων

Η Attica bank έχει μια πρωτιά και δεν είναι θετική πρωτιά.
Εμφανίζει το υψηλότερο NPE δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο σύνολο των τραπεζών με 57,2% ή 2,28 δισεκ. που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το σύνολο του κλάδου.
Με το 71,9% των δανείων να έχουν χορηγηθεί προς πάσης φύσεως επιχειρήσεις….δεν μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για την ποιότητα του ενεργητικού της Attica bank.

Tangible κεφάλαια 497 εκατ 

Τα κεφάλαια της Attica bank ανέρχονται σε 617 εκατ και χωρίς τις προνομιούχες μετοχές που θα αποπληρωθούν κάποια στιγμή τα τελικά καθαρά κεφάλαια διαμορφώνονται στα 497 εκατ.
Όμως με 389 εκατ αναβαλλόμενο φόρο και 2,28 δισεκ. NPE αν σήμερα ίσχυε ο κανόνας έως 30% των κεφαλαίων αναβαλλόμενη φορολογία (μέσος όρος τραπεζών νοτίου Ευρώπης) τότε τα πραγματικά κεφάλαια θα ήταν 297 εκατ…. (τα αντίστοιχα των 4 τραπεζών 19 δισ).
Η Alpha bank π.χ. έχει αναβαλλόμενο φόρο προς tangible κεφάλαια περίπου στο 44% έναντι 63% της Attica bank.

To συμπέρασμα

Η Αttica bank κάτω από οποιαδήποτε οικονομική ανάλυση είναι ακραία υπερτιμημένη, στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται με αδιανόητο premium έναντι του κλάδου που δεν δικαιολογείται από κανένα αριθμοδείκτη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS