Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι εκτιμήσεις 10 διεθνών οίκων για την στρατηγική της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σήμερα 2 Ιουνίου του 2016

Οι εκτιμήσεις 10 διεθνών οίκων για την στρατηγική της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σήμερα 2 Ιουνίου του 2016
To ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις για τον πληθωρισμό, τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων και την προσπάθεια του Mario Draghi να πετύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αισιοδοξίας και της σύνεσης.
Σε αποτυχία αναμένουν ότι θα οδηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ σε αναλύσεις τπυς 10 ξένοι οίκοι, οι οποίοι περιμένουν να γίνουν πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που μπορεί να προσδοκά η αγορά. 
To ενδιαφέρον στρέφεται στις αποφάσεις για τον πληθωρισμό, τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων και την προσπάθεια του Mario Draghi να πετύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αισιοδοξίας και της σύνεσης.

Danske Bank

Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ να διατηρήσει την παθητική της στάση κατά τη συνάντηση αυτή και να μην εκπέμψει κανένα σημάδι για περισσότερη χαλάρωση.
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει ενημερωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση αυτή.
Περιμένουμε μια αναθεώρηση προς τα πάνω της ΕΚΤ για τον μετρήσιμο πληθωρισμό του 2016-2017 λόγω των υψηλότερων τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων, αλλά η πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού κατά την άποψή μας θα αναθεωρηθεί χαμηλότερα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του 2018.
Από την πλευρά της αγοράς οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές, με μηδενική πιθανότητα μιας μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
Εμμένουμε στην άποψή μας, ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σταθερή στη νομισματική της πολιτική και δεν θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ

Η σημερινή συνάντηση πρόκειται να είναι μια αποτυχία και περιμένουμε λίγα σε σχέση με την μεταβλητότητα του ευρώ.
Η εστίαση θα είναι σχετικά με τις ενημερωμένες προβλέψεις για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
Η καλή είδηση ​μπορεί να είναι μια πολύ ελαφρά ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

ING

Όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, τις λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ και η προσπάθεια του Mario Draghi να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αισιοδοξίας και της σύνεσης.
Εν ολίγοις, αναμένουμε η ΕΚΤ να διατηρήσει την πολιτική της για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα πρέπει να οδηγήσουν στην πρώτη προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.
Μια τέτοια αναθεώρηση φαίνεται ακόμα πιο πιθανή, δεδομένης της ισχυρής απόδοσης της ανάπτυξης κατά το α΄ τρίμηνο και η της αποδυνάμωσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Rabobank

Δεν αναμένουμε η ΕΚΤ να αλλάξει την πολιτική της στάση την Πέμπτη.
Η ΕΚΤ είναι απίθανο να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν προηγούμενες αποφάσεις, εν αναμονή της πλήρους εφαρμογής, δηλαδή την πρώτη κατανομή του TLTRO-ΙΙ και την έναρξη των αγορών εταιρικών ομολόγων (CSPP).

Nomura

Κατά τη σύνοδό της ΕΚΤ περιμένουμε λίγα.
Ωστόσο, η δυνατότητα για αναθεώρηση του πληθωρισμού είναι αρκετά μεγάλη, κάτι που θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά τις νέες προβλέψεις έναντι πιθανόν ενός ανώτερου ορίου, για να αντιληφθούν το πού οδεύει η ΕΚΤ.
Ο πιο προφανής παράγοντας για μια αναθεώρηση στις προβλέψεις της ΕΚΤ είναι το νέο επίπεδο των τιμών του πετρελαίου και των τιμών των εμπορευμάτων γενικότερα.

Societe Generale

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα έχει ενδιαφέρον μόνο για τη συνέντευξη Τύπου, καθώς υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα νέων πολιτικών απ' αυτές που ήδη θεσπίστηκαν.
Αντίθετα, η εφαρμογή των προηγούμενων αποφάσεων (TLTRO 2, αγορά ομολόγων) και η Ελλάδα θα είναι τα βασικά θέματα.
Σε κάποιο σημείο, θα ασκηθούν πιέσεις για μειώσεις σταδιακά της αγοράς ομολόγων, αλλά όχι πριν ληφθούν μέτρα για να αυξηθεί ο πληθωρισμός ψηλότερα απ' ότι είναι σήμερα.

Westpac

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και χωρίς καμία σοβαρή προοπτική αλλαγής του για τους επόμενους μήνες.
Κάποιες αναλαμπές αισιοδοξίας αναμένονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ για την αναθέωρηση προς τα πάνω του πληθωρισμού το 2016 και το 2017.

RBC CM

Εμείς δεν περιμένουμε καμία σημαντική ανακοίνωση στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Σε έξι εβδομάδες από την τελευταία συνάντηση, μια σειρά από κυβερνήσεις κρατών επαναλάμβαναν την γραμμή του προέδρου Draghi, ότι χρειάζεται υπομονή και είναι ανάγκη να δώσουμε χρόνο στα μέτρα της ΕΚΤ για να έχει αποτέλεσμα.
Και με τα δύο κύρια στοιχεία της δέσμης Μαρτίου (αγορές εταιρικών ομολόγων και την TLTROII), το οποίο εκπονήθηκε τον Ιούνιο, αναμένουμε ότι η έμφαση να παραμένει σταθερά στην υλοποίηση και την αξιολόγηση του τι έχει ήδη ανακοινωθεί.

Brown Brothers Harriman

Με το το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων TLTRO να μην έχει ξεκινήσει ακόμη δεν υπάρχει καμία προσδοκία για νέες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ όσον αφορά την νομισματική πολιτική αμαφέρει η Brown Brothers Harriman.
Τα δύο κύρια σημεία ενδιαφέροντος θα είναι
1) Το κατά πόσο η ΕΚΤ θα αποφασίσει να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση και πάλι τώρα που η Ελλάδα πέρασε την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
2) Παρά την αύξηση του ΑΕΠ στο α΄ τρίμηνο η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξης.
Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι λιγότερο πιθανό να αναθεωρηθούν χαμηλότερα.
Κατά την Brown Brothers Harriman είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ σήμερα να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στους επενδυτές για την μεσοπρόθεσμη στρατηγική της νομισματικής της πολιτικής.

TD Securities

Στο 80% φθάνουν οι πιθανότητες σήμερα 2 Ιουνίου του 2016 ο Draghi της ΕΚΤ να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές για την στρατηγική που θα ακολουθήσει μεσοπρόθεσμα αναφέρει η TDS η χρηματιστηριακή θυγατρική της Καναδικής τράπεζας TD Bank.
O Draghi θα στείλει μηνύματα ή θα παρουσιάσει κάποια στρατηγική που μπορεί να διαφοροποιείται από τους άξονες του Απριλίου.
Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη.
Τον Μάρτιο του 2016 ο πληθωρισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στο 0,4% ενώ το 2017 ο πληθωρισμός θα αυξηθεί μόλις 0,1%.
Ο Draghi θα επαναλάβει την επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν τον Μάρτιο (IG πιστωτικές αγορές, TLTRO II).
Πιθανότατα θα επαναλάβειτην πάγια θέση του ότι η ΕΚΤ θα κάνει περισσότερα αν χρειαστεί.
Δεν αποκλείεται να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για το waiver που αφορά τις ελληνικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης