Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Τα ελληνικά σύνορα είναι ανοχύρωτα - Σοβαρός κίνδυνος για θέματα τρομοκρατίας

State Department: Τα ελληνικά σύνορα είναι ανοχύρωτα - Σοβαρός κίνδυνος για θέματα τρομοκρατίας
Μαζί με τις ταυτότητες, τα θαλάσσια σύνορα αποτελούν τη μεγαλύτερη αδυναμία ασφαλείας της χώρας - Τι λέει η έκθεση για Ξηρό και Μαζιώτη
Την ετήσια έκθεσή του για την τρομοκρατία εξέδωσε σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου το αμερικανικό State Department, με εκτενή αναφορά στην Ελλάδα.
Βασικά σημεία στα οποία στέκεται η έκθεση για τη χώρα μας είναι το πρόβλημα σωστής και πλήρους κάλυψης των συνόρων της, αλλά και το αδύναμο σύστημα έκδοσης των ταυτοτήτων, που επιτρέπει την εύκολη παραχάραξή τους.
Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές στον Χριστόδουλο Ξηρό και τον Νίκο Μαζιώτη, ενώ τονίζεται η στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας για το θέμα της τρομοκρατίας.
Ακόμη, σημειώνεται ότι η πάταξη της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, με τις αρχές να έχουν καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, πάντως, γίνεται ειδική επισήμανση για το προβληματικό και αδύναμο σύστημα έκδοσης των ελληνικών ταυτοτήτων, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στη λήψη νέων μέτρων ασφάλειας, όπως είναι βιομετρικά δεδομένα.
Από την άλλη, σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την έκδοση βιομετρικών ταυτοτήτων, ένα πολύ σημαντικό γεγονός, αφού η ταυτότητα χρησιμοποιείται και για την έκδοση διαβατηρίου.
Πέρα αυτών, στην έκθεση καταγράφεται ότι πέραν κάποιων μικρών επιθέσεων, πέρυσι υπήρξε μικρή και μάλιστα μειωμένη δραστηριότητα έναντι του 2014 ορισμένων αναρχικών ομάδων, ενώ σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.
Ακόμη, σημειώνεται ότι στις 26 Οκτωβρίου, η Ελληνική Αστυνομία απηύθυνε κατηγορίες εναντίον πέντε μελών της δεξιάς ομάδας «Έψιλον - Φράξια Έλληνες μαχητές» για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που τοποθέτησαν έξω από την Τράπεζα της Ελλάδα στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά στις 23 Οκτωβρίου.
Οι ύποπτοι φέρονται να είπαν στην αστυνομία ότι πιστεύουν στον Δία και είναι εναντίον του Χριστιανισμού.
Στις 24 Νοεμβρίου, τρία κιλά ζελατίνης δυναμίτη εξερράγησαν έξω από το ΣΕΒ, στο κέντρο της Αθήνας, περίπου τρία τετράγωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στην καρδιά της δημοφιλούς τουριστικής περιοχής της πλατείας Συντάγματος.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ΣΕΒ έχει γίνει στόχος πολλές φορές από το 1976.
Ειδικά για το θέμα των ταυτοτήτων σημειώνονται τα εξής:
Η εθνική ταυτότητα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε αλλοίωση και υποκατάσταση της φωτογραφίας και δεν έχουν ενσωματωθεί νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως η ψηφιοποιημένη φωτογραφία και η χρήση βιομετρικών στοιχείων. Για την άμβλυνση αυτής της ευπάθειας, από τις αστυνομικές αρχές έχει συσταθεί ένα σύστημα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών ελέγχων των βάσεων δεδομένων ληξιαρχείου.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί περαιτέρω στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, μέσω της εισαγωγής νέων βιομετρικών εθνικών ταυτοτήτων.
Για τον Χριστόδουλο Ξηρό σημειώνεται ότι συνελήφθη εκ νέου τον Ιανουάριο του 2015, ενώ σχεδίαζε επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού για την απελευθέρωση φυλακισμένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Ο Ξηρός δικάστηκε στις 16 Νοεμβρίου, μαζί με 27 άλλα άτομα, πολλοί από τους οποίους φέρεται ή γνωστά μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.
Ο Νικόλαος Μαζιώτης, ηγετικό μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας, βρέθηκε στο δικαστήριο στις 16 Οκτωβρίου του 2015 για τρομοκρατικές πράξεις που διαπράχθηκαν πριν από την εκ νέου σύλληψή του τον Ιούλιο του 2014.
Το Μάιο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε τους Σπύρο Χριστοδούλου και Γρηγόρη Τσιρώνη, γνωστούς συνεργάτες του Μαζιώτη, ενώ ο Γεώργιος Πετρακάκος, γνωστός συνεργάτης του Μαζιώτη, συνελήφθη στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Τέλος, για τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας αναφέρονται τα εξής:
Η πορώδης φύση των συνόρων στην Ελλάδα παραμένει μία σοβαρή ανησυχία.
Για να βοηθήσει τα τρωτά σημεία, τον Ιούνιο το Λιμενικό Σώμα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, χρηματοδότησε μια περιφερειακή διάσκεψη σχετικά με τις διακρατικές απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια, προκειμένου να ενισχύσει τις ικανότητες και το συντονισμό μεταξύ των αρχών ασφάλειας στη θάλασσα σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες από 15 χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων συμμετείχαν.
Ακολούθησε σεμινάριο σε ανώτερο επίπεδο τον Σεπτέμβριο, για το οποίο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα βοήθησε στο συντονισμό, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΝΑΤΟ στην Κρήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης