Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το προαπαιτούμενο που υποχρέωσε τον Wieser να αναβάλλει το EWG για τις 6/6 και τον Draghi να μεταθέσει το waiver

Το προαπαιτούμενο που υποχρέωσε τον Wieser να αναβάλλει το EWG για τις 6/6 και τον Draghi να μεταθέσει το waiver
Το προαπαιτούμενο για το ακαταδίωκτο της διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν η αιτία....και της αναβολής του waiver
Ένα προαπαιτούμενο, αυτό για το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του νέου Ταμείου των Αποκρατικοποιήσεων, που δεν υλοποίησε η Αθήνα ήταν αρκετό για τον Thomas Wieser (Τόμας Βίζερ) ώστε αναβάλει για την Δευτέρα 6 Ιουνίου του 2016 την τηλεδιάσκεψη για την εκταμίευση της δόσης και το Mario Draghi (Μάριο Ντράγκι) να μην επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για την δυνατότητα την οποία είχαν οι ελληνικές τράπεζες να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με  εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα.  
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, παρότι γέμισε με τροπολογίες για προαπαιτούμενα και ψηφίστηκε στη Βουλή, εντούτοις, και παρά τις αρχικές κυβερνητικές διαρροές, δεν περιελάμβανε τη σημαντικότερη ίσως  για τους θεσμούς ρύθμιση, αυτή για τη νομική κατοχύρωση των μελών που βρίσκονται στο τιμόνι των αποκρατικοποιήσεων.
Δίχως να είναι σαφές για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν τη συμπεριέλαβε στις δεκάδες, ήσσονος συχνά διατάξεις που πέρασε, ούτε αν αυτό πρόκειται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε άλλο νομοσχέδιο, το βέβαιο είναι πως οι θεσμοί της έχουν διαμηνύσει, πως μόνο εφόσον ψηφιστεί, θα ακολουθήσει και η θετική εισήγηση του EWG που εν συνεχεία θα σταλεί προς επικύρωση στα πέντε κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης αλλά και στο Δ.Σ. του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας.
 Η ρύθμιση είναι αυτή που θα πατήσει και το κουμπί για την αποδέσμευση του ποσού των 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα έχει ανάγκη για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες  ( σ.σ.  στις 20 Ιουλίου λήγει το «ακούρευτο» ομόλογο της ΕΚΤ ύψους 2,3 δισ. ευρώ).
Η νομική κάλυψη της διοίκησης και των ξένων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά θέματα τα οποία ανέβασαν το θερμόμετρο στις τηλεδιασκέψεις που είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο των δανειστών.
Εσκεμμένα η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα συντάσσοντας ταυτόχρονα τροπολογία προκειμένου να ανακατευτεί με το μαζικό κύμα των διατάξεων που ήρθαν στη Βουλή και να μην ανέβει στα ψηλά το ακαταδίωκτο των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου.
Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ μετέθεσε για τη Δευτέρα 6 Ιουνίου του 2016 τη συνεδρίαση του EWG για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένοντας από τη Βουλή να ψηφίσει όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα εντός των οποίων κρύβεται και η συγκεκριμένη διάταξη.
Μην ξεχνάμε ότι ο Τόμας Βίζερ ακολουθεί πάντα τις εντολές του Γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφανγκ Σόϊμπλε...
Τελικά τέτοια «ξεκάθαρη» ρύθμιση στη Βουλή δεν ήρθε.
Ήρθε όμως μια άλλη, μέσα στην πληθώρα των διατάξεων που αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του ΔΣ του νέου Ταμείου και που πιθανόν να αποτελεί μια σολομώντεια λύση σε αυτό το καυτό θέμα.
Η αρχική διατύπωση αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως».
Εδώ προστέθηκε η φράση ότι ο Εισαγγελέας «αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου».
Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, η παραπάνω διατύπωση θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβιβαστική πρόταση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας, αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.

Κομισιόν για τις διώξεις εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ - «Χρειάζονται εξασφαλίσεις για τα ξένα στελέχη»

Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας τις διώξεις σε βάρος εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του BankingNews.
Όπως τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση:
«Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επιπλέον, ερωτηθείς για το αίτημα του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας στο καινούριο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα εκκρεμή σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό διαβούλευση.
Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στους κόλπους των Βρυξελλών υπάρχουν ανησυχίες ότι εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα και έτσι θα υπονομευθεί η επιτυχία τoυ νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Γι’ αυτό, το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης