Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου) στο Bloomberg: Σχεδιάζουμε έξοδο στις αγορές ομολόγων εντός του 2016

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου) στο Bloomberg: Σχεδιάζουμε έξοδο στις αγορές ομολόγων εντός του 2016
Η Κύπρος επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2015, μετά από τριετή ύφεση
Έξοδο στις αγορές ομολόγων εντός του 2016 σχεδιάζει η Κύπρος, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.
Η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο πριν λίγους μήνες, ενώ επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2015, μετά από ύφεση τριών ετών.
«Η Κύπρος σχεδιάζει να πουλήσει ξανά ομόλογα το 2016, κίνηση η οποία θα σηματοδοτήσει την πρώτη πώληση χρέους μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης», όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Η Κύπρος βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά μετά τη διάσωσή της το 2014 και έκτοτε έχει πουλήσει ομόλογα αξίας δύο δισ. ευρώ. διάρκειας 5-7 ετών.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,75% μετά την έξοδο της Κύπρου από το τριετές πρόγραμμα στα τέλη Μαρτίου 2016.


Όπως τονίζει ο κ. Γεωργιάδης στο Bloomberg, «στην ουσία θέλουμε να ομαλοποιήσουμε περαιτέρω τις διάρκειες χρέους, σε έναν ορίζοντα πέντε ετών.
Έχουμε εξομαλύνει τη διάρκεια χρέους για το 2016 και το 2017, οπότε δεν πιεζόμαστε να κινηθούμε βάσει συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά οπωσδήποτε θα εξερευνήσουμε τις συνθήκες στην αγορά με άξονα την έκδοση ενός ομολόγου φέτος».
Η Κύπρος εξακολουθεί να έχει χαμηλή βαθμολογία από όλους τους οίκους αξιολόγησης, γεγονός που καθιστά τα ομόλογά της μη επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στόχος είναι να επιστρέψει η Κύπρος στην επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης