Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Σύντομα η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα - Έως και 10 δισ. ευρώ θα μειωθεί ο ELA για τις τράπεζες

RBS: Σύντομα η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα - Έως και 10 δισ. ευρώ θα μειωθεί ο ELA για τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να λάβουν περί τα 39 δισ. ευρώ μέσω του TLTRO2
Την εκτίμηση ότι το waiver για τα ελληνικά ομόλογα θα επανέλθει σύντομα διατυπώνει η Royal Bank of Scotland (RBS), επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν τη συμμετοχή στο πρώτο TLTRO2.
Σύμφωνα με την τελευταία 3σέλιδα ανάλυσή της, υπό τον τίτλο “Greece. The waiver: a small step back to normality” (Ελλάδα. Το waiver: ένα μικρό βήμα πίσω στην κανονικότητα), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να μειωθεί κατά λιγότερο από 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί και η αγορά κρατικών ομολόγων (PSPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αργότερα το καλοκαίρι, αναφέρει η RBS.
Στο πλαίσιο της έκθεσής της υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2015 η ΕΚΤ προχώρησε σε άρση του waiver για την Ελλάδα, με την απόφαση να στηρίζεται στο ότι «δεν είναι πιθανό να αναμένουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος».
Και ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την επαναφορά του waiver, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, o Mario Draghi, διοικητής της ΕΚΤ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναγνωρίζει «την ουσιαστική πρόοδο που καταγράφηκε τους τελευταίους δύο μήνες», όμως το waiver θα μπορέσει να αποκατασταθεί «μόλις εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα» και ότι αυτή η απόφαση «απαιτεί επιπλέον συνεδρίαση».
Η επόμενη ευκαιρία θα είναι σε τρεις εβδομάδες (22-23 Ιουνίου), όχι και τόσο μακριά, αλλά αρκετά αργά για το πρόγραμμα TLTRO2.
Σύμφωνα με την RBS, η επόμενη ευκαιρία θα είναι στις 22-23 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί μη νομισματική συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν προθεσμία ως τις 9:30 το πρωί της 23ης Ιουνίου για να καταθέσουν τις προσφορές τους για το TLTRO2, οπότε σε περίπτωση που η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver την πρώτη ημέρα (22/6), επιτρέποντας στις ελληνικές τράπεζες αν συμμετάσχουν.

Σε τι θα μεταφραστεί η επαναφορά του waiver; - Λιγότερη εξάρτηση από τον ELA και συμμετοχή στο PSPP
Το waiver θα επέτρεπε στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση (collateral) στις δράσεις της ΕΚΤ (συμπεριλαμβανομένου των TLTROs) και είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο PSPP.

1. H πρόσβαση των τραπεζών στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας, όταν δεν έχουν εκλέξιμα από την ΕΚΤ εχέγγυα
Όταν οι τράπεζες δεν έχουν πλέον εγγυήσεις για να συμμετάσχουν στις κανονικές διαδικασίες της ΕΚΤ, τότε αιτούνται πρόσβασης στον ELA. Οι εγγυήσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή στον ELA δεν είναι τόσο συγκεκριμένες, σημειώνει η RBS, ενώ αυτή τη στιγμή η ΤτΕ δέχεται ασφάλιστρα και δάνεια.
Οι κίνδυνοι που ενέχει ο ELA βαρύνουν την εθνική κεντρική τράπεζα, ενώ η ΕΚΤ διατηρεί την εποπτεία και το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να αναγκάσει τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να περιορίσει τα προγράμματα ELA.
O ELA λειτουργεί κυριολεκτικά ως ο τελευταίος δανειστής του ευρωσυστήματος.
Η RBS τονίζει ότι η συμμετοχή στον ELA είναι πολύ ακριβότερη για τις τράπεζες από ό,τι η συμμετοχή στις «κανονικές» διαδικασίες της ΕΚΤ.
Σημειώνει, δε, ότι αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται 68,1 δισ. ευρώ από τον ELA, ενώ πριν ένα χρόνο η χρηματοδότηση μέσω ELA είχε αγγίξει τα 90 δισ. ευρώ.

Με την επαναφορά του waiver, πόσο μειώνεται;
Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα άμεσα και τα έμμεσα αποτελέσματα.
α. Άμεσα αποτελέσματα: Μόλις 5 με 10 δισ. ευρώ, ωστόσο μπορεί να είναι θετικό για την επιστροφή των καταθέσεων.
Αναμένουμε ότι η άμεση συνέπεια για τη χρήση του ELA θα είναι να μειωθεί κατά λιγότερο από 10 δισ. ευρώ. Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από το πόσο τιμωρητικό θα είναι το haircut της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, πόσα ελληνικά έντοκα θα γίνουν δεκτά ως εγγύηση από το ευρωσύστημα και κατά πόσο τα καλυμμένα ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα από τα άλλα προγράμματα της ΕΚΤ.
β. Έμμεσα αποτελέσματα: καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησης πέρα από τα προγράμματα της ΕΚΤ, καλύτερες αποτιμήσεις για τα ελληνικά ομόλογα
Το waiver θα μπορούσε να είναι ακόμα ένα μικρό βήμα στην αποκατάσταση της κανονικότητας και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.
Αν οι καταθέσεις αρχίσουν να επιστρέφουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (κάτι που δεν έχει γίνει ως τώρα), η ανάγκη να καλυφθεί το έλλειμμα χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ θα μειωθεί. Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι ξανά σε θέση να βγουν στις αγορές.
Τέλος, αν οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων ενισχυθούν, θα αυξηθεί το ποσό της χρηματοδότησης που θα αντλείται μέσω των φθηνότερων, κανονικών διαδικασιών της ΕΚΤ.

2. Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να λάβουν περί τα 39 δισ. ευρώ μέσω του TLTRO2
Η RBS υπενθυμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 12 δισ. ευρώ από το TLTRO1 και εκτιμά ότι θα μπορούσε να αντλήσει 39 δισ. ευρώ από το TLTRO2. Προς το παρόν οι εγγυήσεις που έχει αγγίζουν τα 33 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 33,1 δισ. από τις πηγές χρηματοδότησης της ΕΚΤ πέραν του ELA. Με την επαναφορά του waiver το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει στα 39 δισ. ευρώ εκτιμά η RBS. Ωστόσο, προσθέτει ότι ενδεχομένως οι ελληνικές τράπεζες να μην είναι και τόσο βιαστικές να λάβουν χρήματα από το TLTRO2

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης