Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Φινλανδίας σε Aa1 από Aaa - Σταθερές οι προοπτικές

H Moody's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Φινλανδίας σε Aa1 από Aaa  - Σταθερές οι προοπτικές
H Φινλανδία έχασε την βέλτιστη βαθμολογία και σίγουρα η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική.
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Φινλανδίας σε Aa1 από Aaa με σταθερές προοπτικές προχώρησε σήμερα 3 Ιουνίου του 2016 ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Moody's.
H Φινλανδία έχασε την βέλτιστη βαθμολογία και σίγουρα η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική.
Οι βασικοί παράγοντες για την υποβάθμιση των αξιολογήσεων των κρατικών ομολόγων σε Aa1 της Φινλανδίας είναι:
1. Οι σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η φινλανδική οικονομία και η αδύναμη ανάπτυξη.
Η Moody's αναμένει η οικονομία να καταγράψει επιβράδυνση τα επόμενα χρόνια, μειώνοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της Φινλανδίας σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς.
2. Η προκύπτουσα επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της Φινλανδίας και χωρίς ουσιαστική αντιστροφή της ανοδικής τάσης του δημόσιου χρέους πιθανό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Moody's ότι περαιτέρω κίνδυνοι επιβράδυνσης του προφίλ της Φινλανδίας είναι περιορισμένοι, δεδομένης της δέσμευσης της κυβέρνησης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία μετριάζει τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης της οικονομικής ισχύος της χώρας.
Παρά τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Φινλανδία, το πιστωτικό προφίλ, συνεχίζει να επωφελείται από πολύ ισχυρούς θεσμούς, πλούσιο, καινοτόμο και υψηλού μορφωτικού επιπέδου εργατικό δυναμικό.
Η Φινλανδία αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, μια παρατεταμένη περίοδο πολύ αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης.
Η οικονομία εμφανίζει κάποια σημάδια θετικής δυναμικής με την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015 μετά από τρία χρόνια ύφεσης.
Ωστόσο, η ανάπτυξη για τα επόμενα πέντε χρόνια θα παραμείνει αδύναμη.
Πράγματι, η εκτίμηση της Moody's είναι ότι η μέση αύξηση του ΑΕΠ της Φινλανδίας μεταξύ 2010-2019 σε 0,8% είναι λιγότερο από το μισό των χωρών που βαθμολογούνται με ΑΑΑ (περίπου 2%).
Το ΑΕΠ της Φινλανδίας μειώθηκε κατά 8,3% το 2009, μετά από κατά μέσο όρο αύξηση 3,2% κατά τη διάρκεια του 2000-08 ενώ υπήρξε ύφεση μεταξύ 2012 και 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης