Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί κατάργησης 13ου και 14ου μισθού - Κατρούγκαλος: Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί κατάργησης 13ου και 14ου μισθού - Κατρούγκαλος: Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις
Με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδει δημοσιεύματα που θέλουν να έχει τεθεί ζήτημα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Έθνος» ο κ.Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως οι θεσμοί δεν έχουν θέσει θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στη διαβούλευση στα εργασιακά.
«Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις που σκοπό έχουν να παρατείνουν την αβεβαιότητα» υποστηρίζει ο κ. Κατρούγκαλος.
Βάσει του δημοσιεύματος, στο κρίσιμο μέτωπο των μισθών και κυρίως του κατώτατου μισθού, το διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι η διασύνδεση με το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο η Αθήνα φιλοδοξεί να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ.
Από την πλευρά τους, οι πιστωτές επιθυμούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα πράγματα να παραμείνουν λίγο – πολύ ως έχουν ώστε να ρυθμίζεται το μισθολογικό από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Νεφελούδης (γ.γ. υπ. Εργασίας): Δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού – Δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση
Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα παρείχε ο γενικός γραμματέας του υπ.Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης.
«Δεν τίθεται ζήτημα 13ου και 14ου μισθού.
Δεν πρόκειται να γίνει καμία κατάργηση» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Νεφελούδης, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου και ότι «χρειάζεται αλλαγές».
Αναφορά έγινε και στη χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με τον κ. Νεφελούδη να σημειώνει ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε, καθώς χρήζει εξορθολογισμού».
«Πολλά από αυτά που ζητούν οι δανειστές, βρίσκουν σύμφωνους τους εργοδοτικούς φορείς» συνέχισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται ζήτημα ομαδικών απολύσεων και «lock out».
Ειδική μνεία έκανε τέλος, στο «λουκέτο» σε Pyrsos Securities και Lydra Hotel, επισημαίνοντας ότι όσον αφορά την πρώτη, «δεσμευτήκαμε να γίνει εισαγγελική έρευνα», ενώ όσον αφορά τη δεύτερη, εξήγησε ότι «τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά».

Τι μετέδιδε την Κυριακή 5 Ιουνίου το BankingNews.gr: 
Νέο σοκ περιμένει την αγορά εργασίας το φθινόπωρο, με μειώσεις του εργατικού κόστους, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ντόμινο απολύσεων, πλήρη αναδιάρθρωση της λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο λήψης της απόφασης των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με το Βήμα, ουσιαστικά πρόκειται για το «πακέτο μέτρων για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα» το οποίο θα κληθεί να αποδεχθεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης προκειμένου να απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου το ερχόμενο φθινόπωρο.
Το «σκληρότερο» μέτρο που θα δοκιμάσει τη συνοχή και τις αντοχές της κυβέρνησης αφορά την κατάργηση δύο μισθών (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας), κυρίως για τους νεοπροσλαμβανομένους, αφού για τους ήδη εργαζομένους αναμένεται να προταθεί ο επιμερισμός των ποσών αυτών στους εναπομείναντες 12 μισθούς.
Ωστόσο η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα καταστήσει «φθηνότερους» τους αναζητούντες εργασία σε σχέση με τους ήδη εργαζομένους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες έξαρσης των απολύσεων ανάλογες με αυτές που προκλήθηκαν το 2012, με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

1. Μείωση του ετήσιου εργατικού κόστους με την κατάργηση δύο ετήσιων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, του 13ου και 14ου μισθού. Προκειμένου να αποφευχθεί νέος γύρος αντιδράσεων, προτείνεται τα μέτρα να ισχύσουν μόνο στις νέες προσλήψεις, ενώ για τους ήδη εργαζομένους το ποσό των δύο μισθών να επιμερισθεί στους υπόλοιπους 12. Αυτό «θυμίζει» τη ρύθμιση του Ασφαλιστικού σύμφωνα με την οποία οι ήδη συνταξιούχοι δεν θίγονται αλλά μόνο όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του ασφαλιστικού νόμου. Ωστόσο η εφαρμογή της ρύθμισης που θα προβλέπει χαμηλότερους μισθούς για τους αναζητούντες εργασία είναι φυσικό να προκαλέσει κύμα απολύσεων καθώς οι επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να συμπιέσουν κατά το δυνατόν το εργατικό κόστος προσλαμβάνοντας «φθηνότερους» εργαζομένους και απολύοντας τους «ακριβότερους». Ανάλογο κύμα απολύσεων παρατηρήθηκε το 2012 με τη μείωση του κατώτατου μισθού.

2. Αλλαγή στο καθεστώς προστασίας των συνδικαλιστών αλλά και μείωση των αδειών που δικαιούνται. Οι συνδικαλιστές θα μπορεί να απολύονται σε περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων ή απιστίας ή μετά από μακρά απουσία από την εργασία τους. Σήμερα το ερώτημα της απόλυσης συνδικαλιστή τίθεται σε ειδική επιτροπή η οποία καλείται να εξετάσει αν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που αναφέρονται ρητά στον συνδικαλιστικό νόμο.

3. Μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας και των προσώπων που τις δικαιούνται.
Σήμερα στον 1264/1982 αναφέρονται ρητά οι άδειες που δικαιούνται οι συνδικαλιστές ανάλογα με τη θέση τους. Ξεκινούν από πέντε ημέρες τον μήνα και φθάνουν ως το σύνολο της θητείας τους.

4. Αλλαγές αναμένονται με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και στην οργάνωση και δομή των συνδικάτων, όπως και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

5. Ομαδικές απολύσεις. Αρση των περιορισμών των ομαδικών απολύσεων για μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι θεσμοί θεωρούν ότι θα «βοηθήσει» στην αναδιάρθρωση των τραπεζών, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 150 ατόμων. Το ισχύον καθεστώς ομαδικών απολύσεων προβλέπει τα εξής: κανένας περιορισμός σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα, ως 6 εργαζόμενοι τον μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν 20 ως 150 άτομα και το 5% του προσωπικού (και ως 30 εργαζόμενοι μηνιαίως) για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους.

6. Ανταπεργία (λοκ άουτ). Στο τραπέζι έχει τεθεί και η επαναφορά του λοκ άουτ, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων. Το «δικαίωμα της ανταπεργίας» καταργήθηκε με τον νόμο 1264/82, ωστόσο ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς θέτουν από καιρού εις καιρόν το αίτημα της επαναφοράς του.
Στον αντίλογο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι η ανταπεργία δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του υφισταμένου καθεστώτος απαγόρευσης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης