Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bernstein: Καταστροφική για τις αγορές πετρελαίου η δημόσια εγγραφή της Aramco

Bernstein: Καταστροφική για τις αγορές πετρελαίου η δημόσια εγγραφή της Aramco
Όταν η εταιρεία θα είναι πλέον εισηγμένη και θα λογοδοτεί στους μετόχους της θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά της και θα τονώσει την παραγωγή της, πλήττοντας τις μικρότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες
Η δημόσια εγγραφή για την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, την Aramco, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά άσχημα νέα για ολόκληρη την πετρελαϊκή βιομηχανία μακροπρόθεσμα, διώχνοντας τους μικρότερους παραγωγούς και προκαλώντας μεγάλα προβλήματα ανισορροπίας στις αγορές.
Η εταιρεία ερευνών Bernstein σημειώνει σε έκθεσή της ότι η αρχική δημόσια προσφορά της Aramco, η οποία λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί το 2018 και ίσως καταστήσει τον πετρελαϊκό κολοσσό τη μεγαλύτερη σε αξία εισηγμένη εταιρεία παγκοσμίως, θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές.
Το βασικό επιχείρημα της Bernstein είναι ότι όταν η εταιρεία θα είναι πλέον εισηγμένη και θα λογοδοτεί στους μετόχους της θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά της και θα τονώσει την παραγωγή της πέρα από τα τρέχοντα επίπεδα, πλήττοντας έτσι τις μικρότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες και προκαλώντας εκτίναξη της μεταβλητότητας των τιμών.
Η σχεδιαζόμενη δημόσια εγγραφή της Aramco αποτελεί μέρος του προγράμματος «Όραμα 2030» της Σαουδικής Αραβίας, μίας πρωτοβουλίας που καθοδηγείται από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed bin Salman, προκειμένου να απεμπλέξει τη χώρα από την «πετρελαϊκή εξάρτησή της».
Βασικά, η δημόσια εγγραφή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να δημιουργήσει μία νέα ροή εσόδων για τη χώρα, η οποία, μεταξύ άλλων, εξετάζει τρόπους για να αυξήσει το μερίδιο του κλάδου των υπηρεσιών στην οικονομία και να αυξήσει τα έσοδα από τον θρησκευτικό τουρισμό σε ιστορικές ισλαμικές τοποθεσίες, όπως η πόλη Μέκκα.
Όπως έχει σημειώσει και σε έκθεσή της το Μάιο η HSBC, εάν η χώρα δεν καταφέρει να διαφοροποιήσει την οικονομία της μακριά από το πετρέλαιο, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη «στασιμότητα και την αποσύνθεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης