Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Κατρούγκαλος: Στο επίκεντρο της πολιτικής μας η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Η συνταγή των δύο πρώτων μνημονίων, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, δεν αντιμετώπισε τα εθνικά ή τα γενικότερα γενεσιουργά αίτια της κρίσης
Η ελληνική κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου, στην 105η Διεθνή Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), στην έδρα του ΟΗΕ, στη Γενεύη.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕ, στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φτώχειας, απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η νεοφιλελεύθερη αναμόρφωση της οικονομίας και η κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και των αναδιανεμητικών μηχανισμών του κράτους πρόνοιας οδηγούν σε μια άνευ προηγουμένου όξυνση των ανισοτήτων.
Ειδικότερα, τόνισε ότι «η συνταγή των δύο πρώτων μνημονίων, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της, δεν αντιμετώπισε τα εθνικά ή τα γενικότερα γενεσιουργά αίτια της κρίσης, αλλά επέβαλε τις ίδιες ενιαίες προσταγές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, απαιτώντας την οριζόντια μείωση όλων των δημοσίων δαπανών, ενώ, την ίδια στιγμή, επέφερε γενικευμένη απορρύθμιση του εργατικού Δικαίου».
Και ο κ. Κατρούγκαλος συνέχισε:
«Για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων στην αγορά εργασίας, η ελληνική κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας και την προστασία των φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δεσμευόμενη, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη των βέλτιστων πρακτικών της ΕΕ στο εν λόγω πεδίο, καθώς και για την προώθηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».
Ακόμη, ο έλληνας υπουργός τόνισε ότι «είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε κοινωνική δικαιοσύνη στις μακροοικονομικές πολιτικές, ώστε τα οφέλη από την ανάπτυξη να κατανεμηθούν δίκαια και οι πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να τύχουν ουσιαστικής προστασίας».
Κλείνοντας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήρε την πρωτοβουλία της ΔΟΕ με τίτλο «Το Μέλλον της Εργασίας», η οποία σηματοδοτεί τα 100 χρόνια ζωής του Οργανισμού, καθώς και το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Γενικός Διευθυντής G. Ryder, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, μέσω της παραγωγικής συνεργασίας με τη ΔΟΕ, θα ενισχυθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, εντός της παγκοσμιοποίησης, επαναεπιβεβαιώνοντας τις τρεις θεμελιώδεις αρχές: Κοινωνικό διάλογο, κοινωνική δικαιοσύνη, προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το υπουργό Εργασίας συνόδευσαν ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Άννα Κόρκα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης