Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Οι ριζοσπάστες «τορπίλισαν» τον κυβερνητικό συνασπισμό της Καταλονίας που στηρίζει την ανεξαρτητοποίηση

Politico: Οι ριζοσπάστες «τορπίλισαν» τον κυβερνητικό συνασπισμό της Καταλονίας που στηρίζει την ανεξαρτητοποίηση
Τα δύο κόμματα του συνασπισμού συμφωνούν για την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, αλλά για τίποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Καταλονίας, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία, οδηγείται σε διάλυση, μετά την απόσυρση της στήριξης από το ριζοσπαστικό κόμμα της Λαϊκής Ενότητας (CUP) προς το κόμμα «Μαζί για το Ναι» (Junts pel Si) του προέδρου Carles Puigdemont.
Αφορμή για αυτή την εξέλιξη στάθηκε η πρόταση της περιφερειακής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό της περιοχής.
Σύμφωνα με το Politico, η κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση τον οδικό χάρτη των 18 μηνών για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία που είχε εγκρίνει ο συνασπισμός το Νοέμβριο, επιτείνοντας το πρόβλημα πολιτικής αστάθειας που πλήττει τη χώρα, καθώς η Ισπανίας βρίσκεται σε αδιέξοδο, μετά τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου.
Με τον συντηρητικό Mariano Rajoy να εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, η χώρα προσέρχεται ξανά στις κάλπες στις 26 Ιουνίου.
Ο Puigdemont, ο οποίος από τον Ιανουάριο κυβερνά τη Βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας η οποία αντιπροσωπεύει το 16% του πληθυσμού και το 19% της οικονομικής παραγωγής της χώρας, σχεδιάζει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την περίοδο των διακοπών του Αυγούστου.
Ελπίζει να αναγκάσει το CUP, το οποίο καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2016, να συμπεριφερθεί ως πιστός εταίρος ή να αναλάβει την ευθύνη για τον εκτροχιασμό της ατζέντας για την ανεξαρτησία.
«Σας εμπιστεύτηκα και σας έχω υπερασπιστεί μέχρι το τέλος, αλλά απογοητεύσατε τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων», είπε ο Puigdemont, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του CUP στην περιφερειακή Βουλή την Τετάρτη 8 Ιουνίου.
Η συμμαχία του Junts pel Si (Μαζί για το Ναι, μία συγκέντρωση κεντροδεξιών και κεντροαριστερών αυτονομιστών) και το CUP κέρδισαν συνολικά το 48% των ψήφων το Σεπτέμβριο και την απόλυτη πλειοψηφία στη περιφερειακή Βουλή.
Μετά από τρεις μήνες αντιπαραθέσεων, το CUP ανάγκασε τον προηγούμενο καταλανό πρόεδρο, Artur Mas, ο οποίος προερχόταν επίσης από το Junts pel Si, να αποσυρθεί υπέρ του Puigdemont τον Ιανουάριο.
Οι ιδεολογικές διαφορές τους είχαν ως αποτέλεσμα μια δύσκολη συνεργασία, με το CUP να πιέζει όχι μόνο για να φύγει η Καταλονία από την Ισπανία, αλλά και από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης