Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fitch: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ESM και EFSF με σταθερή προοπτική επαναξιολόγησης

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ESM και EFSF με σταθερή προοπτική επαναξιολόγησης
Στο τέλος Μαΐου 2016, ο ESM είχε χορηγήσει δάνεια συνολικής αξίας 63,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων 21,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα
Την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) επιβεβαίωσε την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 ο διεθνής οίκος Fitch Ratings.
Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε τόσο η μακροπρόθεσμη (AAA), όσο και η βραχυπρόθεσμη (F1+) πιστοληπτική αξιολόγηση του ESM, με την προοπτική επαναξιολόγησής του να παραμένει σταθερή.
Ο Fitch επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητος (EFSF) σε «AA» (μακροπρόθεσμη) και «F1+» (βραχυπρόθεσμη).
Σύμφωνα με τον Fitch, η αξιολόγηση του ESM αντικατοπτρίζει την ισχυρή στήριξή του από τις 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης (EAMS), υπό τη μορφή μη καταβεβλημένων δεσμεύσεων καταβολής συνολικού κεφαλαίου 624,3 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να ζητηθούν από τις EAMS ανά πάσα στιγμή, ακόμα και με απλό αίτημα του διευθύνοντος συμβούλου του.
Ο Fitch επεσήμανε, ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο ESM χορήγησε δάνεια 21,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Για την επιβεβαίωση των αξιολογήσεων αμφοτέρων των ESM και EFSF, ο Fitch έλαβε υπ' όψιν του το γεγονός, ότι η πρόσφατη δέσμευση των πιστωτών της Ελλάδος για ελάφρυνση του δυσβάσταχτου χρέους της αποκλείει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των δανείων που έχει λάβει.
Στο τέλος Μαΐου 2016, ο ESM είχε χορηγήσει δάνεια συνολικής αξίας 63,4 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων 35,7 δισ. ευρώ προς την Ισπανία και 6,3 δισ. ευρώ προς την Κύπρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης