Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στο περιθώριο του Eurogroup της Πέμπτης 16/6 η οριστική συζήτηση περί υιοθέτησης φόρου τραπεζικών συναλλαγών

Reuters: Στο περιθώριο του Eurogroup της Πέμπτης 16/6 η οριστική συζήτηση περί υιοθέτησης φόρου τραπεζικών συναλλαγών
Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. ήδη εφαρμόζεται ένας (εθνικός) φόρος τραπεζικών συναλλαγών
Για την επιβολή φόρου τραπεζικών συναλλαγών ή την οριστική εγκατάλειψη του συγκεκριμένου σχεδίου, πρόκειται να αποφασίσουν την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο περιθώριο του Eurogroup στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών των δέκα χωρών της Ε.Ε. που υποστηρίζουν το μέτρο, μεταξύ των οποίων βεβαίως συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Ο φόρος τραπεζικών συναλλαγών συνελήφθη ως ιδέα το 2011, όμως έκτοτε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έπαψαν να το υποστηρίζουν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι χώρες που σκέφτονται να επιβάλλουν φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές που διεξάγονται στην επικράτειά τους, είναι οι ακόλουθες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.
Σε αυτές περιλαμβανόταν και η Εσθονία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, όμως τελικά και αυτή εγκατέλειψε την ιδέα, ενώ το Βέλγιο και η Σλοβενία δείχνουν αναποφάσιστες για το αν θα πρέπει να επιβάλλουν το φόρο τραπεζικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., τουλάχιστον εννέα χώρες θα πρέπει να υποστηρίξουν το μέτρο, για να προχωρήσει.
Πάντως, οι υπουργοί των χωρών-μελών της Ε.Ε. που υποστηρίζουν το μέτρο έχουν αναβάλλει πολλές φορές τις αποφάσεις τους λόγω διαφωνιών για τον τρόπο εφαρμογής του, ενώ ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το συντελεστή του φόρου.
Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. ήδη εφαρμόζεται ένας (εθνικός) φόρος τραπεζικών συναλλαγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης