Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogroup: Οι 4 αρχές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων πανευρωπαϊκά

Eurogroup: Οι 4 αρχές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων πανευρωπαϊκά
Οι αρχές αυτές θα πρέπει να καθοδηγούν τα κράτη-μέλη κατά την εφαρμογή των σχετικών μεταρρυθμίσεων
Τις 4 κοινές αρχές για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην ευρωζώνη υιοθέτησε το Eurogroup στο κείμενο συμπερασμάτων μετά τη λήξη της συνεδρίασής του σήμερα, Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, το Eurogroup υποστηρίζει αυτές τις αρχές, οι οποίες θα πρέπει να καθοδηγούν τα κράτη-μέλη κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό.

1. Διασφάλιση κατά των δημογραφικών και μακροοικονομικών κινδύνων.

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη συστηματική αύξηση της ανθεκτικότητας των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων έναντι των κινδύνων από τις δημογραφικές αλλαγές ή τις μακροοικονομικές κρίσεις.
Ειδικότερα, η εισαγωγή αυτόματων μηχανισμών κατάλληλα σχεδιασμένων σε επίπεδο κρατών-μελών έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των δημογραφικών αλλαγών, και συγκεκριμένα για τις αργές, αλλά σημαντικές αυξήσεις του προσδόκιμου ζωής.

2. Συνοδευτικές πολιτικές.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα πρέπει να συμπληρώνεται από συνοδευτικές πολιτικές, έτσι ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, με παράλληλη διασφάλιση της επάρκειας των συντάξεων.
Αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να επιδιώκουν την παράταση του επαγγελματικού βίου και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εισοδημάτων συνταξιοδότησης, μέσω μέτρων για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ηλικιωμένων, καθώς και τον περιορισμό των δυνατοτήτων για πρόωρη έξοδο του εργατικού δυναμικού.
Θα πρέπει ακόμη να διερευνηθεί η παροχή συμπληρωματικών μέσων για αποταμίευση πριν από τη συνταξιοδότηση.

3. Ευρύτερες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Παράταση του επαγγελματικού βίου πρέπει να επιδιωχθεί χωρίς υψηλότερες δαπάνες για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές.
Αποτελεσματικές πολιτικές πρέπει να θεσπιστούν για να διασφαλιστεί ότι το σύνολο του εργατικού δυναμικού τίθεται στην πληρέστερη δυνατή χρήση.
Οι χώροι εργασίας πρέπει να προσαρμοστούν για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγικότητα ενός ετερογενούς εργατικού δυναμικού, ενώ οι πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του αναπτυξιακού δυναμικού θα πρέπει να στηρίξουν τον αντίκτυπο των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων για την αειφορία γενικότερα.

4. Επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής υποστήριξης.
Η εφαρμογή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων έχει εκτεταμένες συνέπειες για τους ιδιώτες, καθώς και τη μακροοικονομία και έχει επιπτώσεις για την ισότητα των γενεών.
Η κοινωνική και πολιτική υποστήριξη είναι απαραίτητη για την διαρκή επιτυχία των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, καθώς και ένας εποικοδομητικός διάλογος με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς και η κατάλληλη σταδιακή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης