Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι 7 μέρες που βύθισαν -15% το ΧΑ – Οι ζημιές στις μετοχές, το Brexit και ο συνωστισμός των ξένων στην έξοδο

Οι 7 μέρες που βύθισαν -15% το ΧΑ – Οι ζημιές στις μετοχές, το Brexit και ο συνωστισμός των ξένων στην έξοδο
Διάλυση αποτιμήσεων έως και 40% στα βαριά χαρτιά – Οδεύει προς τις 540 μονάδες ο γενικός δείκτης
Στάχτη έγιναν σε επτά μέρες οι αποτιμήσεις στο ΧΑ, το οποίο δεν μπόρεσε να δώσει αντίδραση, καθώς το διεθνές κλίμα παραμένει αρνητικό λόγω των ανησυχιών για Brexit, αλλά η εγχώρια αγορά καταγράφει πολλαπλάσιες απώλειες λόγω έλλειψης βάθους.
Συνωστισμός παρατηρήθηκε και χθες που ρευστοποιούσαν μεγάλοι ξένοι επενδυτές.
Ο τζίρος αυξήθηκε στο ΧΑ, οι εντολές που έβγαιναν έσπρωχναν με ορμή την κορδέλα, η οποία είχε κατακοκκινίσει και ο πανικός έκανε αισθητή την παρουσία του στα τερματικά.
Ο ΧΑ υποχωρεί 7 συνεχόμενες συνεδριάσεις έχοντας συνολικές απώλειες 14,86% και τεχνικά, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 540 μονάδες, 16 μονάδες χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο.
Μάλιστα στις 4 από τις 7 συνεδριάσεις οι απώλειες είναι μεγαλύτερες του 3% .
Η συγκυρία θυμίζει ξεκάθαρα στους επενδυτές τον περασμένο Φεβρουάριο όπου το ΧΑ βυθιζόταν για 8 συνεχόμενες συνεδριάσεις, υποχωρώντας μέχρι και τις 420 μονάδες υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας από τη μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως επειδή το ΧΑ έχει μεγάλη εξάρτηση από το Λονδίνο, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 77% του τζίρου των ξένων γίνεται από 42 «σπίτια» στο Λονδίνο.
Σημειώνουν πως επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες διαχείρισης με έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να βρεθούν σε καθεστώς αλλαγής κανόνων και να μην μπορούν να κάνουν πράξεις για ένα διάστημα.
Επιπλέον σημειώνουν πως από όλη αυτή την κατάσταση η ζημιά έχει ήδη γίνει για την Βρετανία, αφού και κεφάλαια έχουν αποχωρήσει, και οι μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει κινήσεις προκειμένου να μην βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση Brexit.
Παράλληλα αναφέρουν πως το πολιτικό αποτύπωμα είναι αρνητικό γιατί μπορεί το παράδειγμα της Βρετανίας θα θελήσουν να το ακολουθήσουν και άλλες χώρες αργότερα, εξέλιξη που θα ήταν αρνητική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, τονίζουν με έμφαση πως αν για παράδειγμα στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «μένουμε» με μικρή διαφορά δεν πρόκειται να ησυχάσουν οι αγορές.
Το ΧΑ μέσα σε αυτό το τοπίο προεξοφλεί τα χειρότερα το τελευταίο διάστημα, ενώ σήμερα (Παρασκευή 17 Ιουνίου) έχουμε μία συνεδρίαση που εκτός τις ανησυχίες για Brexit, έχει τριπλή λήξη παραγώγων και έξοδο του ΟΠΑΠ από τον Euro Stoxx 600.
Επομένως ίσως η μεταβλητότητα να ανέβει ακόμα πιο ψηλά.
Από το πτωτικό σερί οι τράπεζες πρωταγωνιστούν με τον δείκτη να χάνει 31%, ενώ ο FTSE 25 έχει υποχωρήσει κατά 18%.
Πρώτη σε απώλειες μετοχή του είναι η Πειραιώς με 39% και αποτίμηση 1,5 δισ. ευρώ πλέον.
Η Εθνική Τράπεζα χάνει 31% με την αποτίμηση στα 1,85 δις. ευρώ, η Eurobank 29,5% και η Alpha Bank 28,3%.
Η Viohalco έχει υποχωρήσει κατά 18,79%, απώλειες ανάλογες του FTSE αλλά μικρότερες έναντι των τραπεζών.
Η ΔΕΗ χάνει 16,7%, ο ΟΤΕ 15,33%, τα ΕΛΠΕ 15%, η Lamda 14,6%, η Aegean 14,3%, η Ελλάκτωρ 14,3% επίσης, η Μυτιληναίος 14,1%, η Τιτάν 12%, η ΕΧΑΕ 11,4%, ο ΟΛΠ 10%, η Motor Oil 9,8%, η Τέρνα Ενεργειακή 9,7% και η Folli Follie 9%.
Καλύτερα έναντι της αγοράς έχουν πάει ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με απώλειες 7,8%, Grivalia με 5% και Coca Cola με 4,8%.

Γ. Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης