Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η οικονομία της Βρετανίας μπορεί να χρειάζεται ένα σοκ, όπως είναι το Brexit - Στο 25% οι πιθανότητες «εξόδου»

Nomura: Η οικονομία της Βρετανίας μπορεί να χρειάζεται ένα σοκ, όπως είναι το Brexit - Στο 25% οι πιθανότητες «εξόδου»
Το κύριο γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών είναι μια ψήφος για να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε.
Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να χρειάζεται ένα σοκ, όπως είναι το Brexit, επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura, Philip Rush, στην τελευταία του έκθεση.
Και αυτό γιατί έχει κάψει το χαρτί της πλεονάζουσας παραγωγικής της δυναμικότητας, αλλά η πολιτική παραμένει αμετάβλητη, ενώ δημιουργούνται μεγάλες ανισορροπίες, που είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα η διόρθωσή τους
Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης αναφέρονται τα εξής:
«Η ταχεία ανάπτυξη στηρίχθηκε πολύ στις θέσεις εργασίας, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας εκ νέου κοντά στα επίπεδα πριν από πιστωτική έκρηξη.
Με το ποσοστό συμμετοχής στην απασχόληση και το μέσο όρο ωρών να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα προ της κρίσης και τις έρευνες να δείχνουν περιορισμούς-ρεκόρ στην χωρητικότητα της αγοράς εργασίας, τα στοιχεία για τους όγκους εμφανίζονται συνεπή με ένα ασυνήθιστα μεγάλο θετικό παραγωγικό χάσμα.
Οι μέσες αποδοχές έχουν απογοητεύσει, αλλά το κόστος ανά μονάδα των μισθών είναι ισχυρότερο.
Ο χαμηλός εισαγόμενος πληθωρισμός είναι καλύπτει αυτή την πίεση, παρόλο που σήμερα αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο μερίδιο του εταιρικού κόστους.
Εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τη μετάφραση των περιορισμών χωρητικότητας στον πληθωρισμό που κινείται υπεράνω του στόχου, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (MPC) επικεντρώνεται σε αυτούς τους αριθμούς, αν και αφορούν το παρελθόν.
Αυτό οδήγησε σε μία καθυστέρηση της πρόβλεψής μας για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) έως τον Φεβρουάριο του 2017.
Από εκεί και πέρα προβλέπουμε αυξήσεις της τάξης του 0,25%, έως το επίπεδο του 2% το Μάιο του 2018.
Μια τέτοια μεγάλη καθυστέρηση δεν θα είναι χωρίς συνέπειες, παρά τον υποτονικό πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή.
Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία διογκώνονται και οι επενδύσεις εκτροχιάζονται, κυρίως όσον αφορά την υποβολή προσφορών που αυξάνει την τιμή των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που μειώνει το μέγιστο ποσοστό που μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι το πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο έχει μειωθεί πρόσφατα.
Το 2016, το κύριο εγχώριο επικίνδυνο γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια διόρθωση αυτών των διαρθρωτικών ανισορροπιών είναι μια ψήφος για να αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε., γεγονός στο οποίο δίνουμε μία πιθανότητα 25%.
Η νέα συμφωνία της Βρετανίας με την Ε.Ε. δεν αλλάζει τίποτα, κατά την άποψή μας.
Εάν από την άλλη το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την Ε.Ε., οι συνθήκες ορίζουν μια περίοδο δύο ετών για τις νέες συμφωνίες που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αλλά θα υπάρχει ένα επώδυνο κόστος μετάβασης.
Μια μείωση των ξένων επενδύσεων που χρηματοδοτούν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του νομίσματος και εισαγωγή πληθωρισμού, που θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των πραγματικών εισοδημάτων και πιθανώς επανεκκινώντας την ματαιωθείσα απομόχλευση του τομέα των νοικοκυριών.
Αν αυτή η διόρθωση ξεκινήσει, πιστεύουμε ότι η στερλίνα θα καταγράψει μία πτώση της τάξης του 10%-15%, με τις ονομαστικές τιμές των κατοικιών να πέφτουν κατά 10% και το ΑΕΠ να χάνει ένα 2%.
Μακροπρόθεσμα, τα αποτελέσματα ενός Brexit θα εξαρτηθούν από τη νέα σχέση που θα συμφωνηθεί με την Ε.Ε.
Ωστόσο, μια νέα και δυνητικά καλύτερη συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι αποδεκτή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης