Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ήρθε η ώρα της πληρωμής των προστίμων για τα hedge fund - Αλλαγές στο πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών

Ήρθε η ώρα της πληρωμής των προστίμων για τα hedge fund - Αλλαγές στο πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών
Η νέα διάταξη θα υπολογίζει και την πώληση μετοχών, όπως και το αποτέλεσμα
Στο… δόκανο της εφορίας θα πέσουν τα hedge fund που παραβιάζουν τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.
Η εκκρεμότητα ετών έληξε χάρη στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη ο οποίος ανέθεσε σε επιτροπή το πρόβλημα είσπραξης των προστίμων καθώς τα Funds δεν διέθεταν ΑΦΜ.
Η νομοθετική διάταξη έγινε σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει έτοιμο το σχέδιο της διαδικασίας είσπραξης των προστίμων που επιβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τα πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την έκδοση ενός ηλεκτρονικού παράβολου με τα στοιχεία του Fund όπως και με το ύψος του προστίμου.
Η εξόφληση θα γίνεται σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία στη συνέχεια θα κατευθύνει το χρηματικό ποσό στο δικαιούχο που είναι η εφορία.
Η νομοθετική διάταξη προβλέπει και τις περιπτώσεις εκείνες των Fund που αρνηθούν να αποπληρώσουν το πρόστιμο.
Στην περίπτωση αυτή θα γίνεται παρέμβαση στο Αποθετήριο Αθηνών δηλαδή στο τμήμα εκκαθάρισης των τίτλων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η υπόθεση θα κλείνει οριστικά.
Για τους εκπρόσωπους των Funds που παραβαίνουν τη νομοθεσία και καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία υπεράσπισης των δικαιωμάτων όπως συμβαίνει με τους εγχώριους επενδυτές που πέφτουν στη «τσιμπίδα» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί οφειλές ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί.
Ο τελικός λογαριασμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ καθώς υπάρχουν υποθέσεις παραβατικότητας από hedge fund τα οποία είχαν ανακαλύψει το κενό της νομοθεσίας και το αξιοποιούσαν προς όφελος τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ρίξει «καμπάνες» σε hedge fund τα οποία ρευστοποιούσαν μετοχές των τραπεζών που δεν διέθεταν στα χαρτοφυλάκια τους.
Οι πρακτικές αυτές γίνονταν αντιληπτές στην χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα στο στάδιο της εισαγωγής νέων μετοχών των τραπεζών που προέρχονταν από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Οι ξένοι πουλούσαν μετοχές που δεν είχαν, οι οποίες όμως πιστώνονταν στους λογαριασμούς τους όπως και στους υπόλοιπους επενδυτές δύο ημέρες αργότερα, αξιοποιώντας το Τ + 2.
Με τις κινήσεις αυτές σημείωναν κέρδη καθώς ρευστοποιούσαν τις μετοχές που δεν είχαν σε υψηλότερες τιμές και νωρίτερα από όλους τους επενδυτές.
Τα οφέλη ήταν διπλά καθώς είχαν πουλήσει κοντά στην ανώτατη τιμή της μετοχής και το κυριότερο ελάμβαναν ως μπόνους την επιστροφή προμήθειας που ήταν στα επίπεδα του 6% και 7%.
Για τα κερδοσκοπικά Funds που ακολούθησαν τις πρακτικές αυτές ήρθε η ώρα του λογαριασμού και των προστίμων αφού θα κλείσει το νομικό κενό είσπραξής τους. 
Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν μπει 60 υποθέσεις με ανάλογο περιεχόμενο και τα χρηματιστικά πρόστιμα αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και Τρύφων Αλεξιάδης άναψε το «πράσινο φως» για την εξέταση του πόθεν έσχες στην αγορά μετοχών μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του ΣΜΕΧΑ.
Σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέλυσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών ότι η εφορία εξετάζει μόνο την αγορά των μετοχών του επενδυτή ενώ αγνοεί την πώληση των μετοχών όπως και το αποτέλεσμα που προκύπτει.
Επίσης δεν εξετάζει την ιστορικότητα του χαρτοφυλακίου του επενδυτή από την οποία προκύπτει το κέρδος ή ζημιά. Σήμερα η εφορία λαμβάνει υπόψη μόνο την αγορά μετοχών όπως προέβλεπε η νομοθεσία του 2014.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης