Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται νέος φορολογικός «καύσωνας» - Οι αλλαγές που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο εις βάρος των ελλήνων

Έρχεται νέος φορολογικός «καύσωνας» - Οι αλλαγές που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο εις βάρος των ελλήνων
Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές μεταξύ άλλων προβλέπεται η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας
«Καύσωνα» αλλαγών στο φορολογικό πεδίο για την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου επεφύλαξαν στην κυβέρνηση για το καλοκαίρι οι δανειστές.
Πριν καλά ακόμη προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τα επώδυνα μέτρα του πολυνομοσχεδίου (νέες φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, έκτακτη εισφορά και ακίνητα, χαμηλότερο αφορολόγητο για μισθούς-συντάξεις, αυξήσεις σε ΦΠΑ, καύσιμα ποτά, τσιγάρα, κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ) νέος Αρμαγεδδών είναι προ των πυλών.
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), το οικονομικό επιτελείο προωθεί την επαναφορά των αυτοτελών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, τη θέσπιση εξατομικευμένων ρυθμίσεων οφειλών σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που είναι όμως βιώσιμες.
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο μεταθέτει για μετά από έξι μήνες την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το 2017 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα είναι «τσουχτερός» αφού θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της ώρας είναι υψηλότερες έως και 60% σε σχέση με τις εμπορικές τιμές.
Ειδικά για τις φορολογικές ποινές, ουσιαστικά θα επανέλθουν τα αυτοτελή πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, καθώς το ισχύον σύστημα των μειωμένων προστίμων που επιβάλλονται στο πλαίσιο πραγματοποίησης  φορολογικών ελέγχων, ενθαρρύνει την φοροδιαφυγή.
Προκειμένου να γίνονται ευκολότερες και ταχύτερες οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί σε βάρος όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα αναθεωρηθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Παράλληλα, θα απλοποιηθεί η φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων με επανεξέταση και κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και κινήτρων τα οποία κρίνονται αναποτελεσματικά και άδικα.
Αναλυτικότερα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπεται:
- Η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας, υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η παράταση έως το 2018 της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.
- Η αύξηση του ορίου τζίρου για την εξαίρεση από τον ΦΠΑ από τις 10.000 που είναι σήμερα, πιθανότατα στις 25.000 ευρώ, προκειμένου να απαλλαγεί ο φορολογικός μηχανισμός από το διοικητικό βάρος του μεγάλου όγκου περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- Η δημοσιοποίηση αναθεωρημένης λίστας με τους μεγαλύτερους χρεοφειλέτες του Δημοσίου και επικαιροποίησή της  ανά τακτά διαστήματα.
- Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τα ανασφάλιστα οχήματα και για τα οχήματα που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.
- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο με τη θέσπιση ειδικών κριτηρίων για τη διαγραφή τους και το χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Η εναρμόνιση των αντικειμενικών φορολογητέων αξιών των ακινήτων με τις τιμές της κτηματαγοράς στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης