Διεθνή

Reuters: Έκπληξη η αποχώρηση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ινδίας μετά την ολοκλήρωση της θητείας του

Reuters: Έκπληξη η αποχώρηση του Κεντρικού Τραπεζίτη της Ινδίας μετά την ολοκλήρωση της θητείας του
Με επιστολή του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, Raghuram Rajan, ανακοίνωσε ότι θα θα αποχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του στις 4 Σεπτεμβρίου
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας Raghuram Rajan, που είχε δεχτεί κριτική από κυβερνητικά στελέχη για τα υψηλά επιτόκια, αιφνιδίασε τους πάντες το Σάββατο 18 Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει μετά τη λήξη της θητείας του στις 4 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Rajan, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και δημοφιλής στους ξένους επενδυτές για τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, είχε κερδίσει τα εύσημα για τη διάσωση της Ινδίας από την εδώ και δύο δεκαετίες χειρότερη νομισματική κρίση.
Σε μία επιστολή 900 λέξεων είπε ότι σχεδιάζει να γυρίσει στην ακαδημία, παρά το γεγονός ότι οι δύο βασικές δράσεις του, η δημιουργία επιτροπής νομισματικής πολιτικής που θα αποφασίζει για τα επιτόκια και το ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό τομέα παραμένουν ημιτελείς.
«Αν και ήθελα να δω την ολοκλήρωσή τους, μετά από συζήτηση με την κυβέρνηση αποφάσισα να γυρίσω στην Ακαδημία, όταν η θητεία μου ως διοικητής λήξει στις 4 Σεπτεμβρίου 2016» ανέφερε ο Rajan στην επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.
«Θα είμαι διαθέσιμος να βοηθήσω τη χώρα μου, όταν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Αrun Jaitley, ανέφερε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση εκτιμά την καλή δουλειά που έκανε, σέβεται την απόφασή του και ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα».
Αν και είχε τη στήριξη των επενδυτών ο Rajan επικρίθηκε από στελέχη του κυβερνώντος δεξιού κόμματος και άλλα μέλη του κοινοβουλίου, τα οποία έκαναν καμπάνια κατά των οικονομικών πολιτικών του.
Ο Rajan είχε, πάντως, καλή σχέση με τον Modi, με τον πρωθυπουργό να τον αποκαλεί «καλό δάσκαλο» σε οικονομικά θέματα και με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι θα επιχειρήσει να τον μεταπείσει.
Πολλά από τα επιτεύγματα του Rajan έγιναν, άλλωστε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Ο Rajan πίεσε για τον στόχο να γίνει διαχειρίσιμος ο πληθωρισμός, κάτι που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση το 2015 και δούλεψε μαζί της για τη θέσπιση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, αλλά και για την εκκαθάριση των υπερχρεωμένων τραπεζών.
Όλα αυτά θα πρέπει να τα διαχειριστεί πλέον ο διάδοχός του.
Ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Urjit Patel, o πρόεδρος της Κρατικής Τράπεζας, Arundhati Bhattacharya, o σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, Arvind Subramanian και ο γενικός γραμματέας Οικονομικών Υποθέσεων, Shaktikanta Das, είναι μερικοί από τους υποψήφιους αντικαταστάτες του.
Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά τη Δευτέρα 20 Ιουνίου σε μία στιγμή που το δημοψήφισμα στη Βρετανία επιβαρύνει έτσι κι αλλιώς την κατάσταση.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι ο Rajan δεν θα διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία, ελάχιστοι είχαν προβλέψει ότι θα ανακοινώσει την αποχώρησή του με μία επιστολή.
Κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από την απόφασή του.
«Αυτό θα αντιμετωπιστεί με απογοήτευση από τις αγορές και ειδικά από τους διεθνείς επενδυτές» ανέφερε ο Αnanth Ranayan, επικεφαλής των περιοχών της Νότιας Ασίας για την Standard Chartered Βank, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα ένα δυνατό όνομα για αντικαταστάτη του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης