Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα στην πράξη - Σε κρίση η Ευρώπη

Τσίπρας: Η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα στην πράξη - Σε κρίση η Ευρώπη
«Η διαχείριση των τριών κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας, τις έχει μετατρέψει σε πολιτική», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός
«Η Δημοκρατία κινδυνεύει όταν τα κοινωνικά δικαιώματα δεν είναι εγγυημένα στην πράξη», υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον της Ολομελείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε, μάλιστα, μονόδρομο την κοινωνική δημοκρατία και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών στην Ευρώπη, ενώ αναφερθείς στον Κοινωνικό Χάρτη, που μόλις πρόσφατα και με καθυστέρηση δεκαετιών επικύρωσε η Ελλάδα, τόνισε πως στερείται ενός μηχανισμού επιβολής.
Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης και λιτότητας ωθούν τα κράτη-μέλη σε σημαντικές παραβιάσεις ως προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Όπως υποστήριξε, η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση και το αυριανό (23/6) δημοψήφισμα [για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση] είναι αποτέλεσμα αυτής της κρίσης.
Διατυπώνοντας εκ νέου τη στήριξή του στο Bremain, ο έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε πως «το Brexit θα είναι αποδοχή ενός εξαιρετικά συντηρητικού καθεστώτος».
«Η διαχείριση των τριών κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, οικονομική, προσφυγική και ασφαλείας, τις έχει μετατρέψει σε πολιτική», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ κατέστησε σαφές ότι «η αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης».
«Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης έχει πλέον αποδειχθεί», συμπλήρωσε, σχολιάζοντας πως «η κρίση είναι εδώ και συνεχίζεται».
Ενδεικτικά επισήμανε πως ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων δείχνει τον βαθιά συστημικό χαρακτήρα της ανεργίας την Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε το πρόβλημα της μακροχρόνιας ανεργίας ως «κατεξοχήν πολιτικό πρόβλημα της Ευρώπης».
Όπως είπε, η απόκλιση ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο έχει διευρυνθεί, προσθέτοντας πως η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού, επαναφέροντας την ακροδεξιά στο προσκήνιο.
«Η Ευρώπη έχει ανοιχτά σύνορα για τη λιτότητα, αλλά κλειστά για τους πρόσφυγες», ανέφερε, παράλληλα.
Στη συνέχεια επισήμανε πως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά κυρίως καλύτερη Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δυναμώσουμε τη δημοκρατία και τον κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης.
«Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν την προσφυγική κρίση.
«Μόνο το 2015 οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις μεταναστών
Η Ειδομένη εκκενώθηκε ειρηνικά, έπειτα από 8 εβδομάδες.
Έχουν δημιουργηθεί πάνω από 55.000 θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Προσέθεσε, δε, πως «σε μεγάλο βαθμό βασιζόμαστε στα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού».
Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η προσφυγική κρίση αποτελεί ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση, αλλά και πως η Ελλάδα αναμένει «δίκαιη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου».
«Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν ενσκύψουμε στις γενεσιουργές της αιτίες», υπογράμμισε, παράλληλα.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε:
«Επιμένουμε στην αξία της αναβάθμισης του διαλόγου και της συνεργασίας.
Επιμένουμε να προτάσσουμε το διεθνές δίκαιο στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ενισχύουμε τη διαδικασία ελέγχου στα σύνορά μας και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Τολμήσαμε να αλλάξουμε το νόμο περί ιθαγένειας, μεριμνώντας για τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.
Προχωράμε σε θεσμικές τομές για την υποστήριξη των Ρομά.
Προχωράμε – κατά την επόμενη περίοδο - στην κατασκευή τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα».
Η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως ενοποιητική δύναμη στηριγμένη σε κοινές αξίες και αρχές, είναι αναντικατάστατος, έχει συμβάλει και θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων του», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης