Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες - Σε μεταγενέστερη ημερομηνία το QE

Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες - Σε μεταγενέστερη ημερομηνία το QE
Η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού
Ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, εξέλιξη που ωστόσο θα έχει πολύ οριακό αντίκρισμα στο προφίλ ρευστότητας.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το waiver τίθεται σε ισχύ με σχετική νομική πράξη την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 29 Ιουνίου 2016 και θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας.
Η απόφαση για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:
Η ΕΚΤ επαναφέρει την παρέκκλιση που επηρεάζει την καταλληλότητα των ελληνικών ομολόγων τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος

- Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επαναφέρει την παρέκκλιση από τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία, υπό την επιφύλαξη ειδικών περικοπών αποτίμησης.
- Η παρέκκλιση θα τεθεί σε ισχύ την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης (29 Ιουνίου 2016).
- Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
- Το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των εμπορεύσιμων χρεογράφων τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία. Με την απόφαση αυτή αναστέλλεται η εφαρμογή των ελάχιστων απαιτήσεων πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τη χρήση αυτών των μέσων ως εξασφαλίσεων. Υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.
Η παρέκκλιση τίθεται σε ισχύ με σχετική νομική πράξη την ημερομηνία διακανονισμού της επόμενης πράξης κύριας αναχρηματοδότησης, στις 29 Ιουνίου 2016 και θα διατηρηθεί μέχρι νεωτέρας. Η παρέκκλιση ισχύει για όλα τα υφιστάμενα και νέα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία. Στη νομική πράξη θα διευκρινίζονται επίσης οι περικοπές αποτίμησης (haircuts) που θα εφαρμόζονται στα εν λόγω χρεόγραφα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) ενέκρινε την εκταμίευση του πρώτου ποσού της δεύτερης δόσης στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος του ΕΜΣ για την Ελλάδα, μετά τη θετική αξιολόγηση, στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, συγκεκριμένης δέσμης μέτρων πολιτικής που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει επίσης τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής του ΕΜΣ και συνεπώς αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος αυτού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme - PSPP), λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που θα σημειωθεί ως προς την ανάλυση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς και άλλους παράγοντες σχετικούς με τη διαχείριση κινδύνων.

Τι εστί waiver και η φούσκα της προσδοκίας
Με βάση αξιόπιστες πηγές το waiver δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των τραπεζών καθώς το τελικό όφελος δεν θα υπερβεί τα 78 εκατ ευρώ (οι τράπεζες αναφέρουν 155 εκατ ευρώ)
Το waiver θα απελευθερώσει collaterals και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ELA κατά 5 δισεκ. ευρώ από αρχική εκτίμηση 6,7 με 7 δισεκ. γιατί δεν θα συμπεριληφθεί όλη η γκάμα των assets που αρχικώς είχε εκτιμηθεί.
Για να τεθεί απλά με την επαναφορά του waiver ποιο θα είναι το όφελος στις ελληνικές τράπεζες;
1) Θα αυξηθούν τα collaterals – εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ περίπου 6,5-7 δισεκ.
Δηλαδή 6,5-7 δισεκ. περιουσιακά στοιχεία θα είναι πάλι επιλέξιμα από την ΕΚΤ.
2) Οι τράπεζες θα μειώσουν περίπου 5 δισεκ. το ELA από 66 δισεκ. σε 61 δισεκ. μειώνοντας το ετησιοποιημένο κόστος σε τόκους κατά 78 εκατ ευρώ και βελτιώνοντας το προφίλ των προμηθειών.
3) Οι τράπεζες με τα νέα collaterals θα μπορούν να δανείζονται με 0,50% επιτόκιο.
Η επιχειρηματολογία ότι το waiver θα εκτοξεύσει τις αποτιμήσεις των τραπεζών ήταν και παραμένει υπερβολική.
Βελτιώνει το προφίλ ρευστότητας και σε κάποιο βαθμό τα έσοδα εκ τόκων αλλά αποτελεί ένα μικρό βήμα εμπρός στο μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών.
Θα ενισχύσει την παρουσία των τραπεζών στην διατραπεζική αγορά αλλά δεν θα αλλάξει τόσο καίρια το προφίλ ρευστότητας των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι με τις αγορές των ομολόγων EFSF και με το waiver οι τράπεζες βελτιώνουν στην τελική ανάλυση το προφίλ τόκων τους συνολικά 350 εκατ ευρώ σε ετησιοποιημένη βάση.

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης