Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling (ESM): Η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Regling (ESM): Η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων
«Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν σημαντικό μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό»
Η Αθήνα θα πρέπει να πορευθεί στον συμφωνημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όπως ανέφερε την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.
Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι δική του θέση να σχολιάσει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν καθοριστεί από τους πιστωτές.
Ο Regling χαρακτήρισε «ευαίσθητη πολιτικά περιοχή» το κεφάλαιο των εργασιακών ζητημάτων που ανοίγει στην επόμενη (δεύτερη) αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος το Φθινόπωρο του 2016.
Παραδέχεται ότι τέτοιου είδους θέματα προκαλούν αντιδράσεις, όμως προέτρεψε την Αθήνα να παραδειγματιστεί από άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η οποία φέρεται να οφείλει τη μείωση της ανεργίας της στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσε.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, ο Regling άφησε αιχμές για ορισμένη μέλη της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι δεν τυγχάνουν υποστήριξης από όλους τους υπουργούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος θέλησε να υπερτονίσει, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις «αποτελούν σημαντικό μέρος του συμφωνημένου προγράμματος, που έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό».
Όσον αφορά στην αδιάλλακτη στάση του, στις πιέσεις ακόμα και του ΔΝΤ για χαμηλότερα πλεονάσματα από αυτά που αποφασίσθηκαν πρόσφατα, είπε ότι «τέτοια πλεονάσματα για το 2018 ήταν ο θεμέλιος λίθος της συμφωνίας του πρωθυπουργού Τσίπρα με τους Ευρωπαίους εταίρους τον περασμένο Ιούλιο. Δεν είναι δικό μου θέμα να το αμφισβητήσω αυτό», είπε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν βλέπει καμία κίνηση προκειμένου να αλλάξει αυτό, ούτε από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στην εναπομείνουσα «υποδόση» των 2,8 δισ ευρώ της πρώτης αξιολόγησης, ανέφερε ότι «προχωράμε στα επόμενα προαπαιτούμενα και ελπίζουμε ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εκταμιευτούν τέλος Σεπτεμβρίου του 2016, αυτό είναι το σχέδιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης