Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αδιανόητα τα υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018 - Πρώτα ρεαλιστικοί στόχοι, έπειτα βιωσιμότητα χρέους

Τσίπρας: Αδιανόητα τα υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018 - Πρώτα ρεαλιστικοί στόχοι, έπειτα βιωσιμότητα χρέους
«Η επαναφορά του waiver εξασφαλίζει τη συμμετοχή στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες», υποστήριξε ο έλληνας πρωθυπουργός
«Έχουμε μια συμφωνία που μπορεί επιτέλους να δώσει προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα, προσθέτοντας πως «η ανάπτυξη της Ελλάδας δε θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους» και «αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας».
«Είναι σημαντικό να αποδείξουμε πως μπορούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας», κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας, ο οποίος, ωστόσο, υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο ρεαλιστικούς στόχους.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε «απολύτως αδιανόητο» το ενδεχόμενο επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων (+3%) μετά το 2018, σημειώνοντας ότι «τα πλεονάσματα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 1,5% με 2%».
Μάλιστα συνέχισε επισημαίνοντας: «Ας τολμήσουμε να πούμε πως πρέπει πρώτα να μπουν οι ρεαλιστικοί στόχοι, και μετέπειτα να μιλήσουμε για τη βιωσιμότητα του χρέους», ενώ προσέθεσε πως «έως τώρα δε μελετούσαμε αν οι στόχοι ήταν ή όχι ρεαλιστικοί», δεσμευόμενος πως «η πρακτική της μετάθεσης του προβλήματος θα σταματήσει».
«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ήδη κερδίσει το να μη συνδέεται στις ευρωπαϊκές συζητήσεις ο όρος exit για την Ελλάδα», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως «βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οικονομίας και απαντά στις επείγουσες ανάγκες της χώρας».
Όπως είπε «μετασχηματίζουμε το κράτος, ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, χτυπάμε την κοινωνική ανισότητα«, ενώ χαρακτήρισε ως «απόλυτη προτεραιότητα» τη μείωση της ανεργίας, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Με το μεταρρυθμιστικό σχέδιό μας, χτυπάμε την άνιση και εκλεκτική φορολογική μεταχείριση που κάποιοι απολάμβαναν μέχρι σήμερα με την ανοχή του κράτους.
Εστιάζουμε στους άξονες στους οποίους η χώρα διαθέτει πλεονέκτημα: Την αγροτοδιατροφή, την υγεία, τα φάρμακα, τις ΤΠΕ, την ενέργεια, το περιβάλλον τις μεταφορές, την εφοδιαστική αλυσίδα, τις κατασκευές, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Προωθούμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, με επενδύσεις που εξασφαλίζουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «βασικό μας μέλημα ήταν να επιμερίσουμε δίκαια τα βάρη, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με τα οφέλη της ανάπτυξης», τονίζοντας ότι «μόνο έτσι θα ανακόψουμε τη φυγή των επιστημόνων και θα προτρέψουμε τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό να γυρίσουν πίσω».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.
«Καταφέραμε να θωρακίσουμε την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος», είπε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι «η επαναφορά του waiver εξασφαλίζει τη συμμετοχή στον φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες», κάτι που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Επιπροσθέτως, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «ο νέος αναπτυξιακός νόμος αποτυπώνει και θεσμικά την αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης», προσδιορίζοντας αυτή ως εξής:
«Επιδιώκει τον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, μέσω της καινοτομίας.
Μέχρι τώρα, το 95% των πόρων αφορούσε τις δαπάνες, πλέον θα δίνονται και με τη μορφή φοροαπαλλαγών.
Έχουμε προχωρήσει εμπροσθοβαρώς στην ενεργοποίηση του 25% του νέου ΕΣΠΑ.
Έχουμε σημαντική πρωτιά για πρώτη φορά ως χώρα στην απορροφητικότητα.
Αξιοποιούμε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Δημιουργούμε εγγυητικά σχήματα που διευκολύνουν την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου».
Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, πλέον «μεγάλοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί δηλώνουν έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν ελληνικά projects», ενώ υπολόγισε ότι η ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία θα ενισχυθεί κατά 10,3 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους.
Ανέφερε, επίσης, πως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνοδεύεται από την εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Ωστόσο, προχώρησε και σε μια ηχηρή προειδοποίηση, καθιστώντας σαφές πως «η επίθεση στα εργασιακά κεκτημένα είναι ο ολισθηρός δρόμος που οδηγεί σ’ έναν ανταγωνισμό προς τα κάτω, με παραγωγική υποβάθμιση».
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα επισήμανε: «Ενδεικτικά για την περίπτωση μας, από το 2009 οι αμοιβές στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 25 δισ. ευρώ και η συνολική ζήτηση κατά 53 δισ. ευρώ».
«Δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «ενδεικτικά το 2016 το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ είχε αυξηθεί στα 750 εκατ. ευρώ. Στόχος για το 2019-20 είναι το ΠΔΕ να ανέβει στο 1,25 δισ.», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως «προϋπόθεση για να επιστρέψει το ρυθμιστικό και προστατευτικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας στην κανονικότητα».

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης