Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το 95,9% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ ψήφισε παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Το 95,9% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ ψήφισε παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Στο 83,5% διαμορφώθηκε η προσέλευση στις κάλπες στο Γιβραλτάρ
Συντριπτική επικράτηση του Bremain, όπως αναμενόταν, έδειξαν τα επίσημα αποτελέσματα στο Γιβραλτάρ.
Ειδικότερα, προσήλθε στις κάλπες το 83,5% των ψηφοφόρων, ήτοι 19.322 ψήφους, με το 95,9% αυτών (19.322 ψήφοι) να τάσσονται υπέρ του Bremain, ενώ το 4,09% υπέρ του Brexit (823 ψήφοι).
Το αποτέλεσμα του Γιβραλτάρ ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της ιδιαίτερης γεωγραφικής του θέσης...

Τι έγραφε στις 11 Μαΐου το Bankingnews.gr:

Hammond (υπ. Εξωτερικών): Απειλή για το μέλλον του Γιβραλτάρ ένα ενδεχόμενο Brexit
Την εκτίμηση ότι η τυχόν αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ισχύ του Γιβραλτάρ διατύπωσε σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Philip Hammond.
Σημειώνεται ότι το Γιβραλτάρ αποτελεί Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, το οποίο, σύμφωνα με τον Hammond, ευδοκίμησε διότι είχε πρόσβαση στην Κοινή Αγορά.
Όπως αναφέρει η Telegraph, που μεταδίδει την είδηση, οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ισπανία για το Γιβραλτάρ είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με διαφωνίες για την εδαφική κυριαρχία και ισπανικές βάρκες της αστυνομίας να πλέουν στα νερά του Γιβραλτάρ.
Ο Hammond έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., όπως και ο αρμόδιος υπουργός για το Γιβραλτάρ, Fabian Picardo.
«Πραγματικά εκτιμώ ότι η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα είναι μια μεγάλη απειλή για τη μελλοντική ασφάλεια του Γιβραλτάρ και για την κυριαρχία αυτού, που ήδη αντιμετωπίζει τις συνήθεις απειλές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας πως «¨το μέλλον του Γιβραλτάρ βρίσκεται ξεκάθαρα εντός της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.».

Τι έγραφε στις 29 Μαρτίου το Bankingnews.gr:

Ισπανία: Προειδοποιήσεις για κυρώσεις προς το Γιβραλτάρ, εάν συμβεί ένα Brexit
Σε ενδεχόμενη διακοπή συμφωνιών και κλείσιμο συνόρων απέναντι στο Γιβραλτάρ θα μπορούσε να προχωρήσει η Ισπανία, σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα (29/3) στους Times Ισπανός αξιωματούχος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι σε ένα ενδεχόμενο Brexit, η Ισπανία θα αλλάξει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Γιβραλτάρ, διευρκινίζοντας ότι «δε θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και εμπορευμάτων την οποία απαιτούν οι Βρυξέλλες».
«Θα μπορούσαμε ακόμα να κλείσουμε ακόμα και τα σύνορα εάν κάτι τέτοιο καταστεί επιθυμητό», κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι το Γιβραλτάρ, το οποίο αποτελεί βρετανικό υπερπόντιο έδαφος, έχει έρθει αντιμέτωπο επανειλημμένα με απειλές από την κυβέρνηση της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των ελέγχων στα σύνορα και των νομικών αντιπαραθέσεων.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης