Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισπανία: Παραμένει το αδιέξοδο - Νίκη για το Λαϊκό κόμμα 33,03%, οι σοσιαλιστές 22,66% - Ήττα η 3η θέση για το Podemos 21,10%

Ισπανία: Παραμένει το αδιέξοδο - Νίκη για το Λαϊκό κόμμα 33,03%,  οι σοσιαλιστές 22,66% - Ήττα η 3η θέση για το Podemos 21,10%
Πρώτο κόμμα το Λαϊκό (Partido Popular PP) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy - Είναι ο μεγάλος νικητής
(upd9) Εκπλήξεις έκρυβε η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου του 2016 με το Λαικό Κόμμα να είναι ο μεγάλος νικητής, ενώ το Podemos υπέστη ήττα,  καθώς παρά την συμμαχία με την Αριστερά δεν κατάφερε να καταλάβει την δεύτερη θέση που ήταν ο στόχος.
Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy επιβεβαίωσε τα προγνωστικά καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με ποσοστό 33,03% και 137 έδρες +14 έδρες περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές που είχε καταλάβει 123 έδρες, αλλά χωρίς αυτοδυναμία καθώς χρειάζεται 176 έδρες.
To Λαικό Κόμμα είναι ξεκάθαρα ο νικητής καθώς αύξησε την δύναμη του κατά 700 χιλιάδες ψήφους. 

Δεύτεροι οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 22,66% και 85 έδρες -5 έδρες λιγότερες.
Το σοσιαλιστικό κόμμα διάψευσε τις δημοσκοπήσεις που το έφερναν τρίτο κόμμα και αύξησε κατά 100 χιλιάδες της ψήφους που έλαβε.
Τρίτο κόμμα οι 
Podemos (Ενωμένη Αριστερά) με ποσοστό 21,10% με 71 έδρες σημειώνοντας αύξηση 2 εδρών. 
Ωστόσο το Podemos είναι ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών γιατί το αθροιστικό ποσοστό και ψήφους που έλαβαν ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών.
Μάλιστα ο επικεφαλής του Podemos Inglesias δήλωσε ότι το αποτέλεσμα τον αιφνιδίασε.

Την 4η θέση κατέλαβαν οι κεντρώοι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 13,05% και 32 έδρες -5 έδρες λιγότερες.
Τα ποσοστά για τους Podemos θεωρούνται ήττα καθώς στόχευαν στην δεύτερη θέση των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία και ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,17% στις εκλογές 7 ολόκληρες μονάδες λιγότερες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου καθώς όπως φαίνεται οι Ισπανοί ψηφοφόροι κουρασμένοι απο την εξάμηνη προεκλογική εκστρατεία, προτίμησαν τις παραλίες!
Μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες το ποσοστό των αναποφάσιστων είχε φτάσει το 28%.

Τελικά αποτελέσματα στις εκλογές στην Ισπανία 26 Ιουνίου του 2016





Νωρίτερα, η εικόνα ήταν ως εξής:

To Λαικό κόμμα κατέλαβε  την πρώτη θέση στις νέες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σήμερα 26 Ιουνίου στην Ισπανία λαμβάνοντας 28,5% που αντιστοιχούν σε 117-121 έδρες με βάση τα exit polls ....επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος.
Ωστόσο οι έδρες που κατέλαβε το Λαικό Κόμμα δεν επαρκούν για σχηματισμό κυβέρνησης.
Στην δεύτερη θέση οι Podeomos - Ενωμένη Αριστερά με 25,6% που αντιστοχιούν 91 με 95 έδρες με βάση τα exit polls. 
Οι σοσιαλιστές 22% που αντιστοιχούν 81 με 85 έδρες.
C's-ALDE αναμένεται να καταλάβει 26-30 έδρες.
Με βάση τα exit polls τα δύο κεντροαριστερά κόμματα θα λάβουν 175 με 180 έδρες και θα υπερτερούν του Λαικού κόμματος.
Η μάχη για την δημιουργία κυβέρνησης στην Ισπανία τώρα ξεκινάει.

Η συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση έφθασε στο 51% και η αποχή 49% σε επίπεδα ρεκόρ.



Εάν τα επίσημα αποτέλέσματα επιβεβαιώσουν τα Exit Polls, τότε οι Σοσιαλιστές θα έχουν στα χέρια τους την ευκαρία να αποφασίσουν για την επόμενη κυβέρνηση στη χώρα διαλέγοντας ανάμεσα στον Pablo Iglesias και τους Αριστερούς Podemos ή στο να επαναφέρουν τον Mariano Rajoy στην εξουσία.
Πάντως, όλα τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες, οι οποίες όπως είχαν υποσχεθεί στους ισπανούς, θα ήταν οι τελευταίες για τα επόμενα 4 χρόνια.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, πάντως όπως ανακοινώνονται απο το Ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, κυμαίνονται μέχρι στιγμής στα ίδια ποσοστά των exit polls.



Ενδιαφέρον έχουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τη Χώρα των Βάσκων με τους Podemos να είναι πρώτο κόμμα με ποσοστό 29,5% και το Λαικό κόμμα στην πέμπτη θέση με μόλις 8,3%, πιο κάτω και απο τους Σοσιαλιστές που συγκεντρώνουν 11,2%. Στη δεύετρη και τρίτη θέση βρίσκονται τα βασκικά κόμματα με ποσοστό 25,8% και 18%.  







Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Το Λαικό κόμμα θα κερδίσει στις εκλογές στην Ισπανία αλλά  Podemos με την Ενωμένη Αριστερά θα ενισχύουν τα ποσοστά τους μειώνοντας σημαντικά την εκλογική διαφορά με το Λαικό κόμμα.
Το Brexit και η αποχή που φθάνει στο 49% και η συμμετοχή 51% (δηλαδή 7% μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές) θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα που θα εστιαστεί στην διαφορά του Λαικού Κόμματος με τους Podemos.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις το Partido Popular το Λαικό Κόμμα θα λάβει 30% οι σοσιαλιστές PSOE 22% και οι Podemos με την Ενωμένη Αριστερά 25%-26%.
Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 36 εκατομμύρια Ισπανοί ψηφοφόροι, με την ελπίδα να είναι οι τελευταίες εκλογές μέσα στο 2016 ώστε να βγει η χώρα από το χάος της ακυβερνησίας και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Τα exit polls θα ανακοινωθούν στις 21:00 ώρα Ελλάδος και κατά τις 23:00 θα ξεκινήσει η ροή των αποτελεσμάτων.

Οι τελευταίοι 6 μήνες από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015, δεν ήταν αποτελεσματικοί με τους ηγέτες των μεγάλων κομμάτων να αρνούνται να κάνουν υποχωρήσεις ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Αυτός, αναμένεται να είναι και ο λόγος που οι Σοσιαλιστές φαίνεται να κατρακυλούν στην τρίτη θέση, πίσω από το Λαϊκό κόμμα του Mariano Rajoy που βρίσκεται στην πρώτη θέση και την Ενωμένη Αριστερά των Podemos που δημοσκοπικά καταλαμβάνει την δεύτερη θέση με αυξητικές τάσεις.
Το Podemos μετά την συμμαχία με την Ενωμένη Αριστερά είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του.
Να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές το Λαικό Κόμμα κέρδισε το 29% των ψήφων.
Ο Rajoy και το Λαϊκό Κόμμα κέρδισαν στις προηγούμενες εκλογές 123 έδρες στην βουλή των 350 εδρών, ενώ οι Σοσιαλιστές έλαβαν 90, Podemos 69 και Ciudadanos 40.
Η ασυνεννοησία των πολιτικών αρχηγών και ο «πολιτικός εγωισμός τους» όπως χαρακτηριστικά έγραψε η El Pais, έχει κουράσει τους Ισπανούς.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Metroscopia για λογαριασμό της El Pais, μόλις το 70% δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές.

Mariano Rajoy, Pedro Sánchez, Albert Rivera and Pablo Iglesias


Οι ψηφοφόροι συγχωρούν τα σκάνδαλα του Λαικού κόμματος φοβούμενοι τους Αριστερούς Podemos

Η υψηλή αποχή αναμένεται να ωφελήσει το Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular PP) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, καθώς οι οπαδοί του τείνουν λιγότερο προς την αποχή σε σύγκριση με τους ψηφοφόρους των υπολοίπων κομμάτων.
«Οι νέοι άνθρωποι θέλουν προφανώς να πειραματιστούν και λίγο.
Αλλά οι άνω των 60 θέλουν την τάξη.
Και γι΄ αυτό ψηφίζουν το ΡΡ» αναφέρει ι ισπανική εφημερίδα.
Μολονότι το Λαϊκό Κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με πολυάριθμα σκάνδαλα διαφθοράς, η πλειονότητα των συντηρητικών ψηφοφόρων συνεχίζει να το στηρίζει
«Μπορεί να είναι αλήθεια ότι οι συντηρητικοί έβαλαν λεφτά στη τσέπη, αλλά αυτό το κάνουν όλοι οι πολιτικοί.
Εάν όμως κερδίσουν οι κομμουνιστές θα οδηγήσουν την Ισπανία στα βράχια», εκτιμά ένας ηλικιωμένος ψηφοφόρος των συντηρητικών.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που προέρχονται από τα Ισπανικά Μέσα οι Unidos Podemos - η συμμαχία των αριστερών κομμάτων Podemos και Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά) αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους και αναμένεται να αναδειχθεί δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Οι Unidos Podemos θεωρούνται σοβαρή απειλή για το σημερινό πολιτικό κατεστημένο στην Ισπανία.
Εντούτοις ο ηγέτης τους Pablo Iglesias δεν φαίνεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων των ψηφοφόρων του κόμματος .
Η Αριστερή συμμαχία ελέγχει πάντως ήδη τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Προηγουμένως είχε συμμαχήσει βέβαια με πολλές τοπικές και περιφερειακές ομάδες.
Βασική δεξαμενή της οι νέοι, μορφωμένοι νέοι των μεγάλων πόλεων.
Όποιο πάντως κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι ότι κανένα κόμμα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 176 εδρών για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι δύσκολες προσωπικές σχέσεις μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών (Rajoy, Iglesias Sanchez) καθώς και η διαφαινόμενη διαδικασία ανεξαρτησίας στην Καταλονία αναμένεται να καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολες και χρονοβόρες τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Ο Sanchez έχει διαμηνύσει ήδη ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση της οποίας θα ηγούνται ο Rajoy ή ο Iglesias.
Ο τελευταίος από την πλευρά του θα ήθελε να συνεργαστεί με τον Sanchez, όχι όμως με το δεξιό ΡΡ ή το φιλελεύθερο Ciudadanos.
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αναμένονται δύσκολες και χρονοβόρες.

https://next-geebee.ft.com/image/v1/images/raw/http%3A%2F%2Fcom.ft.imagepublish.prod.s3.amazonaws.com%2F3efd5f48-37a2-11e6-9a05-82a9b15a8ee7?source=next&fit=scale-down&width=600

Μηδαμινές οι πιθανότητες κυβέρνησης μειοψηφίας 

Ο Antonio Barrosso από το Ερευνητικό Ινστιτούτο London εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος, που θα έχει τη στήριξη των Ciudadanos και την ανοχή των Σοσιαλιστών.
Ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Carlos Santos χαρακτηρίζει μηδαμινές τις πιθανότητες μιας σταθερής κυβέρνησης μειοψηφίας.
Και οι δυο ειδικοί συμφωνούν όμως ότι «παρότι η πλειονότητα των Ισπανών ψηφίζει αριστερά, οι πιθανότητες για μια δεξιά κυβέρνηση είναι μεγαλύτερες» τότε φαίνεται ότι έχουμε πολλά, πολλά περισσότερα να φοβόμαστε αν δούμε τον Boris Johnson να παίρνει τη θέση του.

Rajoy: Οι Podemos υπόσχονται λύσεις ως δια μαγείας σαν τον Τσίπρα στην Ελλάδα

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο Rajoy ο επικεφαλής του Λαικού Κόμματος (ισπανικό κεντροδεξιό κόμμα) κατά της συμμαχίας των αριστερών του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς.
Στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα 26 Ιουνίου του 2016 στην Ισπανία ο Rajoy έστειλε ένα μήνυμα τονίζοντας ότι οι ισπανοί να απορρίψουν τον «ριζοσπαστισμό» και τον «λαϊκισμό
Αν θέλετε μια ενωμένη Ισπανία, σκεφτείτε το... ψήφος στο Λαϊκό Κόμμα έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Rajoy.
Η αριστερή συμμαχία κατηγορεί την κυβέρνηση για την ανεργία sto 21% και τα σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν το κυβερνών κόμμα.
O Rajoy, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η Ισπανία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά και ότι η ανεργία μειώθηκε μετά το αποκορύφωμα του 2013.
"Όταν ήρθα στην εξουσία, η Ισπανία απειλείτο με πτώχευση ... και τώρα δεν κινδυνεύει», είπε νωρίτερα τον Ιούνιο ο Rajoy.
"Όλοι λένε ότι θα τα διορθώσουν όλα ως δια μαγείας, αλλά αυτό δεν είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ελλάδα τόνισε με νόημα ο Rajoy.

H πορεία του ισπανικού 10ετούς ομολόγου


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης