Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπεγράφη η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας - «Αγκάθι» το ζήτημα της Χαμάς

Υπεγράφη η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας - «Αγκάθι» το ζήτημα της Χαμάς
Η εν λόγω συμφωνία έρχεται να δώσει τέλος σε μία περίοδο έξι ετών, κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών βίωναν έντονη κρίση
Στη σύναψη συμφωνίας συμφιλίωσης προχώρησαν την Κυριακή (26/6) Τουρκία και Ισραήλ, όπως ανέφερε σήμερα (27/6) ανώτερος τούρκος αξιωματούχος, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος σε μία μακρά περίοδο έξι ετών, κατά την οποία οι σχέσεις των δύο χωρών βίωναν έντονη κρίση.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω συμφωνία έρχεται μετά από μία περίοδο αρκετών συζητήσεων και διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες αναζητούσαν ορισμένους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα δομηθεί η συμφιλίωση.
Αναλυτικότερα, το Ισραήλ αποδέχθηκε μία σειρά αιτημάτων από την τούρκικη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. δολ. προς τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ακτιβιστών και στρατού κοντά στη Λωρίδα της Γάζας το 2010.
Επιπλέον, μέσα στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα της Άγκυρας να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς και να συμβάλει στην κατασκευή νοσοκομείου για Παλαιστινίους στην περιοχή.
Να σημειώσουμε μάλιστα ότι η Άγκυρα αναμένεται την Παρασκευη να αποστείλει πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει τεράστιες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία θα ενισχύσουν τις πληγείσες μειονότητες της χώρας.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι θα προχωρήσουν σε άμεση επαναλειτουργία των πρεσβειών τους, επιθυμώντας να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος, δεν υπήρξε καμία συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της Χαμάς, γεγονός που αποτελούσε «αγκάθι» και για τις δύο πλευρές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι η πλευρά του Ισραήλ είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη σύναψη της συμφωνίας, το κλείσιμο των γραφείων που έχει η Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, με την Άγκυρα αρχικά να απορρίπτει μία τέτοια προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης