Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Το Brexit ήδη προκαλεί στρεβλώσεις στις αναδυόμενες αγορές και «διώχνει» τους επενδυτές τους

WSJ: Το Brexit ήδη προκαλεί στρεβλώσεις στις αναδυόμενες αγορές και «διώχνει» τους επενδυτές τους
Ο δείκτης MSCI Emerging Markets - που περιλαμβάνει 23 αναδυόμενες αγορές - σήμερα Δευτέρα 27/6 υποχώρησε κατά 1,6%, μετά από πτώση 3,5% την Παρασκευή
Η απόφαση-έκπληξη των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. (Brexit) στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουλίου 2016 συνέχισε να επηρεάζει αρνητικά και σήμερα Δευτέρα 27/6 τις αναδυόμενες αγορές, με τους επενδυτές να ξεπουλούν περιφερειακά νομίσματα και μετοχές από τη Νότιο Αφρική μέχρι την Πολωνία και από το Μεξικό μέχρι την Ασία, αναζητώντας «ασφαλή καταφύγια».
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), η συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές είναι απόλυτα χαρακτηριστική των παγκόσμιων συνεπειών του Brexit, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάπτυξη και ανατιμώντας «παραδοσιακές» κλάσεις ενεργητικού, όπως τα ισχυρά νομίσματα.
Ακόμα και αυτό όμως, από τη σκοπιά των αναδυόμενων αγορών, επιφέρει επιπλέον στρεβλώσεις, καθώς π.χ. η ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ καθιστά ακριβότερο το χρέος που έχουν εκδώσει στο αμερικανικό νόμισμα, αλλά και τις εμπορευματικές πρώτες ύλες που εξάγουν (διεθνείς συναλλαγές μόνο σε δολάρια).
Το νοτιο-αφρικανικό ραντ σήμερα Δευτέρα εξασθένησε ακόμα 2,6% έναντι του δολαρίου, ενώ το πολωνικό ζλότι έχασε ακόμα 0,9% της αξίας του και το κινεζικό γιουάν (renminbi) κατήλθε στο ασθενέστερο επίπεδό του έναντι του αμερικανικού νομίσματος από το 2010.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του μεξικανικού πέσο - που θεωρείται συναλλαγματικός «προάγγελος» των αναδυόμενων αγορών - το οποίο μετά την ανακοίνωση του Brexit την Παρασκευή 24/6 εξασθένησε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του από το 1957, στα 19,52 πέσο ανά δολάριο ΗΠΑ.
Σήμερα, το πέσο εξασθένησε περαιτέρω στα 19,05 δολάρια.
Ο δείκτης MSCI Emerging Markets που περιλαμβάνει 23 αναδυόμενες αγορές σήμερα υποχώρησε κατά 1,6%, μετά από πτώση 3,5% την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2016 επιχειρήσεις αναδυόμενων χωρών είχαν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας 1,15 τρισ. δολαρίων ΗΠΑ, έναντι 254 δισ. δολαρίων το 2006.
Σε κάθε περίπτωση, το Brexit φαίνεται να αναβάλλει την αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, που μεσοπρόθεσμα κρίνεται θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης