Τελευταία Νέα
Διεθνή

Unicredit: Εν μέσω των προβλημάτων λόγω Brexit, η ΕΚΤ αγοράζει επιπλέον ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Unicredit: Εν μέσω των προβλημάτων λόγω Brexit, η ΕΚΤ αγοράζει επιπλέον ισπανικά και ιταλικά ομόλογα
Περιορίζονται οι αγορές γερμανικού χρέους - Τα αρνητικά επιτόκια και η αβεβαιότητα λόγω Βρετανίας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετατοπίζει το κέντρο βάρους του προγράμματος αγοράς ομολόγων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, σύμφωνα με έκθεση του αναλυτή Elia Lattuga της ισπανικής τράπεζας Unicredit.
Σε ανάλυση των τελευταίων δεδομένων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο Lattuga επισημαίνει ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ διενεργούνται με βάση την λεγόμενη «κλείδα κατανομής», δηλαδή το ποσό του κεφαλαίου που έχει καταβάλλει κάθε χώρα στην κεντρική τράπεζα, ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού και το ΑΕΠ της.
Όμως, αυτή η αρχή δεν εφαρμόζεται με απόλυτη αυστηρότητα, καθώς ορισμένες μικρότερες χώρες έχουν λίγα ομόλογα διαθέσιμα.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αγόραζε αναλογικά περισσότερα ομόλογα από μεγάλες χώρες, όπως είναι η Γερμανία, προκειμένου να καλύψει αυτό το έλλειμμα.



Ωστόσο, τα δεδομένα για τις αγορές του Ιουνίου, που δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιουλίου, υποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ στηρίζεται όλο και περισσότερο στις χώρες της περιφέρειας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, για να καλύψει την έλλειψη χρέους από μικρότερες χώρες.



Από τη μία, η πτήση στην ασφάλεια, μετά τη νίκη του Brexit, σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών ομολόγων έχουν αποδόσεις κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, στο -0,4%, οπότε δεν είναι επιλέξιμα.
Οι πιο ισχυρές αγορές ομολόγων της περιφέρειας θα μπορούσαν να συμβάλουν στον περιορισμό της πίεσης για χώρες της περιοχής που είναι πιο ευάλωτες στην αναταραχή λόγω Brexit.
Για παράδειγμα, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού ομολόγου ανήλθε αυξήθηκε στο υψηλότερο σημείο ενός έτους.
Για τα αντίστοιχα ισπανικά χρεόγραφα, η διαφορά έφτασε στο υψηλότερο σημείο από το 2014.
«Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την απόκλιση από την κλείδα κατανομής» υποστηρίζει ο Lattuga.
«Όλοι έχουν να κάνουν με κάποιο είδος περιορισμού που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ, όπως είναι το επίπεδο των αποδόσεων σε σχέση με το επιτόκιο καταθέσεων ή των διαθεσιμότητα των ομολόγων» προσθέτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης