Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πλαστικό» χρήμα, αδήλωτα κεφάλαια και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προσεχώς στην Βουλή

tags :
«Πλαστικό» χρήμα, αδήλωτα κεφάλαια και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου προσεχώς στην Βουλή
Τα νομοθετήματα πάντως για το «πλαστικό» και το «αδήλωτο» χρήμα είναι έτοιμα εδώ και αρκετό καιρό και είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχουν προχωρήσει για ψήφιση στη Βουλή.
«Φτερά στα πόδια» καλείται να βάλει η κυβέρνηση η οποία έχει καθυστερήσει με την κατάθεση των τριών νομοσχεδίων στην βουλή.
Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που αφορά το «πλαστικό» χρήμα, τα αδήλωτα κεφάλαια και αυτό για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τα νομοσχέδια, που αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό των αποδείξεων δαπανών, του αφορολογήτου ορίου και των προστίμων, θα κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος αναγνωρίζουν εκ των υστέρων ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος στο κυνήγι των φοροφυγάδων, οι οποίοι ενθαρρυμένοι από το νέο καθεστώς προστίμων, που ισχύει από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και την απουσία ικανού αριθμού ελεγκτών στα τουριστικά θέρετρα ξεχνούν να κόβουν αποδείξεις, όταν ο ΦΠΑ στα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες έχει ανέβει στο 24%!
Τα νομοθετήματα πάντως για το «πλαστικό» και το «αδήλωτο» χρήμα είναι έτοιμα εδώ και αρκετό καιρό και είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχουν προχωρήσει για ψήφιση στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο για το «πλαστικό» χρήμα θα καθορίζεται το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν εφεξής μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το νέο «κουρεμένο» αφορολόγητο ποσό (πλέον κλιμακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός).
Κατά πληροφορίες, το συνολικό ύψος των αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι συνάρτηση του ετήσιου εισοδήματος.
Ειδικότερα, θεσπίζεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με πλαστικό χρήμα.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όσοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος μέχρι το επίπεδο του ισχύοντος κατά περίπτωση αφορολογήτου ποσού θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 15% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.
Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέλθει στο 30% ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 40%.
Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών, εκτός από τις υπηρεσίες των ΔΕΚΟ. Για το 2016 έχει προβλεφθεί μεταβατική περίοδος κατά την οποία η κάλυψη του 15%-40% του ετησίου εισοδήματος θα μπορούσε να πραγματοποιείται με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα είτε με μετρητά.
Για τις δαπάνες που εξοφλούνται με μετρητά η προϋπόθεση που είχε τεθεί ήταν να συλλέγονται και να φυλάσσονται από τους φορολογούμενους οι σχετικές αποδείξεις.

Αδήλωτα εισοδήματα

Το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα προβλέπει τα κίνητρα και τις κυρώσεις χωρίς όμως να οδηγεί σε αμνηστία.
Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογούμενου.
Όσοι μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα ή από τα σεντούκια στο τραπεζικό σύστημα θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο.
Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι σε αυτό το νομοσχέδιο να περιληφθούν ακόμη και οι υποθέσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση για τη Δικαιοσύνη αλλά και για να στεφθεί με σίγουρη εισπρακτική επιτυχία το εγχείρημα.

 Λαθρεμπόριο τσιγάρων

 Το νομοσχέδιο κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού, έχει δοθεί εδώ και αρκετές ημέρες για διαβούλευση, αλλά καθυστερεί καθώς σ' αυτό αναμένεται να ενσωματωθούν και άλλες διατάξεις οι οποίες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα της επόμενης υποδόσης.
Πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να καλύψει μεγάλα υφιστάμενα κενά στην εποπτεία και τον έλεγχο όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας του καπνού. Στόχος του είναι η συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, ειδικά στον τομέα των καπνικών προϊόντων, το οποίο αποστερεί από τη χώρα μας μεγάλα ποσά και βλάπτει την υγιή λειτουργία της αγοράς.

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης