Τελευταία Νέα
Οικονομία

Lagarde: Το ΔΝΤ είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την Ελλάδα - Θα εξετάσουμε αν οι απαιτήσεις ήταν υπερβολικές

Lagarde: Το ΔΝΤ είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την Ελλάδα - Θα εξετάσουμε αν οι απαιτήσεις ήταν υπερβολικές
Η Lagarde εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την οικονομική στήριξη του Ταμείου
Την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει καταστεί ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος για την Ελλάδα, υποστήριξε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Το AFP επισημαίνει πως το Ταμείο κατηγορείται ότι έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της χώρας, επιμένοντας σε δημοσιονομική προσαρμογή - βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών και μεταρρυθμίσεις λιτότητας.
Η ίδια τόνισε πως το Ταμείο είναι πρόθυμο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η χώρα θα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις.
Όπως είπε, το Ταμείο θα συμμετείχε χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφόσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές και πως το «όχι χρήματα» από το ΔΝΤ δεν θα σημαίνει απαραίτητα ένα κακό οικονομικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
Πάντως, η Lagarde εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς την οικονομική στήριξη του Ταμείου.
Με την ελληνική οικονομία να παραμένει σε ύφεση και το τρέχον έτος, η Lagarde υποστήριξε πως το Ταμείο θα εξετάσει αν οι απαιτήσεις ήταν εξαιρετικά υπερβολικές.
Ακόμα και η επαναξιολόγηση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, εντούτοις, δε θα σημάνει τη ριζική αλλαγή του έργου του Ταμείου, ήτοι τη διάσωση κρατών που έχουν φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας με ανταλλαγή μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν να τις κάνουν ισχυρότερες στο μέλλον.
«Σε κάθε ιστορία πρέπει να υπάρχει και ο κακός αστυνομικός, αλλά εύχομαι αυτός ο κακός αστυνομικός να έχει και ανθρώπινη διάσταση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί σκληρότερα

Όσο για την Ευρώπη, η Lagarde είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την πιθανή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμα και πριν αυτή καταστεί πραγματικότητα με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Αυτό αποδεικνύει ότι η Ε.Ε. πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αποδείξει την αξία της, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Πιο συγκεκριμένα σημείωσε: «Η ΕΕ πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα για να εξηγήσει τι κάνει, τι σημαίνει για τους ανθρώπους, ποιο είναι το κόστος/όφελος με έναν πολύ πιο διαφανή τρόπο
Η συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική είναι περίπλοκη και κάθε προσπάθεια για να διευκρινιστεί είναι κρίσιμη.
Την ίδια στιγμή, τα κράτη μέλη πρέπει να αποφεύγουν να κατηγορούν την ΕΕ για οτιδήποτε πάει στραβά.
Το έχω δει να συμβαίνει και ίσως το έχω κάνει και η ίδια κάποια στιγμή», είπε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης