Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο επίτροπο στην Κομισιόν διόρισε ο Cameron - Κινδυνεύει να απομείνει άνευ χαρτοφυλακίου

Νέο επίτροπο στην Κομισιόν διόρισε ο Cameron - Κινδυνεύει να απομείνει άνευ χαρτοφυλακίου
Δεν αποκλείεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπλοκάρει τον διορισμό του King μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας
Νέο επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - με άγνωστο μέχρι στιγμής χαρτοφυλάκιο - όρισε τον Βρετανό πρέσβη στη Γαλλία, Sir Julian King, την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, μετά την παραίτηση (με εφαρμογή από 15/7) του Βρετανού επιτρόπου, Jonathan Hill, λόγω του εξαιρετικά ευαίσθητου χαρτοφυλακίου του υπό το πρίσμα του Brexit (Χρηματο-οικονομική Σταθερότητα, Χρηματο-οικονομικές Υπηρεσίες και Ενοποίηση Κεφαλαιαγορών).
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από την πρώτη στιγμή της παραίτησης του Hill, ο Cameron επεδίωξε την άμεση αναπλήρωση της θέσης επιτρόπου που δικαιούται το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρά ταύτα, το Reuters αναφέρει το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπλοκάρει τον διορισμό του King μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, εκκινώντας καθ' αυτόν τον τρόπο τη διετή περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. που προβλέπεται για τους όρους που θα διέπουν τις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών μετά το Brexit.
Ο King έχει θητεύσει ξανά στις Βρυξέλλες, ως επικεφαλής προσωπικού των δύο προηγούμενων Βρετανών επιτρόπων, Peter Mandelson και Catherine Ashton, τη διετία 2008-2009.
Επίσης, έχει θητεύσει ως πρέσβης στην Ιρλανδία, ενώ διορίστηκε πρέσβης στη Γαλλία μόλις πριν από 5 μήνες.
Ο νέος Βρετανός επίτροπος πρόκειται να συναντήσει την ερχόμενη Δευτέρα 11/7 τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker, όμως ο διορισμός του θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη νεα σύνοδο της Ολομέλειας που ξεκινάει στο τέλος Αυγούστου 2016.
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, όταν παραιτείται ένας επίτροπος η θέση του αναπληρώνεται από επίτροπο της ίδιας χώρας από την οποία προέρχεται.
Όπως αναφέρει το Reuters, πιθανά χαρτοφυλάκια που θα μπορούσε να αναλάβει ο King είναι η πολυγλωσσία, το διάστημα ή οι σχέσεις της Ε.Ε. με αφρικανικές χώρες, με τη Βρετανία να προτιμά την πολιτική της Ε.Ε. για το κλίμα.
Πάντως, δεν αποκλείεται ο νέος Βρετανός επίτροπος να απομείνει άνευ χαρτοφυλακίου και να περιοριστεί στη διαχείριση ζητημάτων που σχετίζονται με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης