Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama στην El Pais: Η λιτότητα ευθύνεται για την απογοήτευση των Ευρωπαίων - Η ΕΕ πρέπει να είναι κοντά τους

Obama στην El Pais: Η λιτότητα ευθύνεται για την απογοήτευση των Ευρωπαίων - Η ΕΕ πρέπει να είναι κοντά τους
Οι Ευρωπαίοι «έχουν την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των οικονομιών και η παγκοσμιοποίηση δεν ωφελεί όλους το ίδιο
«Η λιτότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που εξηγεί την απογοήτευση και τις ανησυχίες των πολιτών στην Ευρώπη», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Obama σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.
«Πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει στην Ευρώπη μια διαφορετική οικονομική στρατηγική, που συνοδεύεται από μέτρα λιτότητας.
Η πολιτική αυτή είναι κατά την άποψή μου ένας σημαντικός παράγοντας αιτιολόγησης των απτών απογοητεύσεων και ανησυχιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογραμμίζει.
Οι Ευρωπαίοι «έχουν την αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των οικονομιών και η παγκοσμιοποίηση δεν ωφελεί όλους το ίδιο» υποστηρίζει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έφτασε χθες το βράδυ (9/7)στην Ισπανία για επίσκεψη 24 ωρών.
Στην Ισπανία η ανεργία αγγίζει ακόμη σχεδόν το 21% του δυναμικού, έπειτα από χρόνια αυστηρών περικοπών.
Παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτανε το 5,1% του ΑΕΠ το 2015.
«Στην Ισπανία η οικονομία ξαναρχίζει να ανακάμπτει, πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά βεβαίως η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, κυρίως μεταξύ των νέων.
Στην Ισπανία, στην Ευρώπη και στον κόσμο θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τις πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τους ανθρώπους, τονώνουν την ανάπτυξη και δημιουργούν θέσεις εργασίας», προσθέτει υπερασπιζόμενος την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου TTIP (Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων), η οποία αμφισβητείται από ένα κομμάτι της αριστεράς στην Ισπανία, όπως και αλλού στην Ευρώπη.
«Οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί της ΕΕ οφείλουν να δείξουν ότι έχουν επαφή με τις καθημερινές έννοιες των πολιτών», υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Θα πρέπει «να απορρίψουμε τον τρόπο σκέψης ότι 'εμείς ενάντια σε όλους' που ορισμένοι κυνικοί πολιτικοί επιδιώκουν να μας πουλήσουν», σημειώνει επίσης, υπερασπιζόμενος τον πλουραλισμό, την ολοκλήρωση, την ανεκτικότητα.
Ο Obama που διηγείται στην συνέντευξή του αυτή ότι είχε επισκεφθεί με σακίδιο στην πλάτη την Ισπανία όταν ήταν 26 ετών, θα γίνει δεκτός σήμερα από τον βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας Mariano Rajoy ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους ηγέτες των Podemos και Ciudadanos, προτού επιστρέψει στη ναυτική βάση της Ρότα, στη νότια Ισπανία, και αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης