Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Τσίπρας και Hollande εμποδίζουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία

FT: Τσίπρας και Hollande εμποδίζουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία
Παρόμοια γραμμή τηρούν Γερμανία, Ιταλία και Ουγγαρία ενώ αντίθετες είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης
Για διχασμό στο εσωτερικό των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που πυροδοτήθηκε από την αντίθετη στάση του έλληνα πρωθυπουργού να συνεχιστούν οι σκληρές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, κάνει λόγο δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «στο επίσημο δείπνο της Παρασκευής (8/7) ένας προς ένας οι ηγέτες της Συμμαχίας υποστήριξαν ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο Κρεμλίνο σχετικά με τη συμπεριφορά της Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη».
«Όλα αυτά μέχρι που μίλησε ο Τσίπρας» σχολιάζει το δημοσίευμα υποστηρίζοντας ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός διαφοροποιήθηκε, ζητώντας τον τερματισμό της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα και συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin».
Η πρόταση του προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αμερικανού προέδρου ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά την θέση του έλληνα πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, «παρά τις δεκάδες υποσχέσεις για κοινή στάση και γραμμή των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία πραγματοποιείται μετά την τελευταία του 2014, εμφανίζονται σημάδια διάσπασης σχετικά με τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Walter Steinmeier κατηγόρησε το NATO ότι προκαλεί με τις πρόσφατες ασκήσεις που έκανε στην Πολωνία, ενώ την παραμονή της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εταίρος, κι όχι ως εχθρός.
Πληροφορίες θέλουν κάποιον από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤO να χαρακτήρισε «τη Γαλλία πιο προβληματική σε σχέση με τις επιδιώξεις της Συμμαχίας απ' ότι η Γερμανία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδώ και καιρό προτείνουν αναθεώρηση των οικονομικών-εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Παρόμοια γραμμή ακολουθούν η Ιταλία και η Ουγγαρία, που ούτως ή άλλως έχει πιο φιλορωσική στάση.
Οι κυρώσεις έχουν παραταθεί έως το τέλος του 2016, όμως δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να υπάρξει μία πρώτη σοβαρή επανεξέταση της ευρωπαϊκής γραμμής.
Στον αντίποδα είναι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες πιέζουν για πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης