Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Vodafone - Wind ζητούν ρύθμιση του ΟΤΕ στις οπτικές ίνες - Οι στόχοι και το παρασκήνιο

Vodafone - Wind ζητούν ρύθμιση του ΟΤΕ στις οπτικές ίνες - Οι στόχοι και το παρασκήνιο
Το… παράδειγμα της Ισπανίας, το παρελθόν με το VDSL και η μάχη του Vectoring
Η ανακοίνωση της υπογραφής MOU από Wind και Vodafone για εμπορική συνεργασία για το δίκτυο οπτικών ινών που θα αναπτύξει η κάθε μια ξεχωριστά προκειμένου να αποφύγουν ουσιαστικά την κατασκευή παράλληλων δικτύων και επιτύχουν χαμηλότερα κόστη επένδυσης αναμένεται να ανοίξει ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον όμιλο ΟΤΕ .
Και αυτό γιατί οι δύο εταιρίες εγείρουν νέο ζήτημα και ζητούν τη ρύθμιση του ΟΤΕ στην αγορά των οπτικών ινών.

Τι εννοούν οι εταιρίες όταν λένε ρύθμιση;
Ουσιαστικά να αποτραπεί ο ΟΤΕ να κατασκευάζει παράλληλα με τις δύο εταιρίες δίκτυο οπτικών ινών δηλαδή να μην στρώνει οπτικές ίνες ΟΤΕ σε περιοχές που βρίσκεται μια από τις δύο εταιρίες αλλά και ούτε να μπορεί να κάνει vectoring.
Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ουσιαστικά φρένο στις επενδύσεις και επανάληψη του φαινομένου που παρατηρήθηκε προ του 2012 όταν ο ΟΤΕ ξεκίνησε το VDSL και η ρυθμιστική αρχή δεν έδινε άδεια εμπορικής διάθεσης του προϊόντος αποδεχόμενος τα αιτήματα των εναλλακτικών παρόχων που επιθυμούσαν να καθυστερήσει το λανσάρισμα της νέας τεχνολογίας καθώς τα περιθώρια κέρδους τους ήταν υψηλότερα στο ADSL.
Η επιχειρηματολογία των Vodafone και Wind είναι πως αυτό που ζητούν εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρακτικής.
Μάλιστα η Vodafone αναφέρει παραδείγματα τέτοιου είδους επενδύσεων όπως αυτό στην Ισπανία όπου η εταιρία δημιουργεί ένα νέο δίκτυο οπτικής ίνας υπερυψηλών ταχυτήτων μέσα από μία κοινή επενδυτική συμφωνία με την Orange, για να εξυπηρετήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Αυτή η συμφωνία ήταν εμπορικού χαρακτήρα και είχε σκοπό να καλύψει τη διαφορά με την Telefonica η οποία δεν προσέφερε υπηρεσίες χονδρικής μέσα από το δίκτυό της.
Στην Ισπανία στις αρχές του έτους η Telefonica δήλωσε ότι θα περικόψει τις επενδύσεις σε οπτική ίνα που φτάνει στο σπίτι του κάθε καταναλωτή καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού την είχε υποχρεώσει να ανοίξει το δίκτυο και να πουλά χονδρική σε εναλλακτικούς παίκτες.
Μάλιστα με δεδομένο ότι ο ρυθμιστής την είχε υποχρεώσει πουλά σε συγκεκριμένες τιμές χονδρικής σε όλη τη χώρα πλην 66 περιοχών όπου θεώρησε ότι υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός είχε δηλώσει ότι θα επικεντρώσει τις επενδύσεις της στις 66 αυτές περιοχές που καλύπτουν το 35% του ισπανικού πληθυσμού.
Ουσιαστικά η κατάσταση στην Ισπανία είναι μη συγκρίσιμη με αυτή της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα θα διαφανούν οι προθέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών δεδομένου ότι βρίσκεται σε διαβούλευση το ζήτημα της ανάπτυξης της τεχνολογίας Vectoring.
Από τον τρόπο που θα γίνει η κατανομή στους παρόχους και τις δεσμεύσεις που θα τους ζητηθεί να αναλάβουν θα διαφανούν και οι προθέσεις του ρυθμιστή.
Πάντως ο επικεφαλής της Vodafone στην Ελλάδα κ. Μπρουμίδης είχε χαρακτηρίσει την τεχνολογία ως χαμηλού κόστους.
Ωστόσο αυτό δεν είναι ακριβές δεδομένου ότι για να γίνει το Vectoring θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχουν καμπίνες και να έχουν απλωθεί οπτικές ίνες.
Το χαμηλό κόστος είναι στη συνέχεια όπου αλλάζονται πλακέτες στην καμπίνα για να εξαλειφθεί ο θόρυβος της γραμμής και να επιτευχθούν οι υψηλές ταχύτητες.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί ο ΟΤΕ έως το 2020 θα κάνει επενδύσεις 1,2 δις ευρώ και από 500 εκ ευρώ Vodafone και Wind.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μέσω της αντιπαράθεσης που δημιουργείται θα επιτευχθούν οι στόχοι της ψηφιακής σύγκλισης για τη χώρα το 2020.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης