Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ

Νέα διπλωματική ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, το ΥΠΕΞ της Ισπανίας κατηγορεί τη Βρετανία, ότι ένα σκάφος της κινήθηκε "σε πορεία σύγκρουσης" με περιπολικό σκάφος της ισπανικής αστυνομίας. 
Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας για το Γιβραλτάρ, η κυριότητα του οποίου αμφισβητείται, ανεβαίνει και πάλι με αφορμή ένα ναυτικό επεισόδιο μεταξύ σκαφών της Βρετανικής Βασιλικής Αστυνομίας του Γιβραλτάρ και της ακτοφυλακής της Ισπανίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας κατηγορεί τη Βρετανία, ότι ένα σκάφος της κινήθηκε "σε πορεία σύγκρουσης" με περιπολικό σκάφος της ισπανικής αστυνομίας στην παραλία της ισπανικής πόλης Λα Λίνεα, η οποία συνορεύει με το Γιβραλτάρ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ignacio Ybanez χαρακτήρισε "ανεύθυνη και απερίσκεπτη" την ενέργεια του πληρώματος του βρατανικού σκάφους και ζήτησε από τον πρέσβη της Βρετανίας, να εξασφαλίσει η χώρα του ότι θα λάβει "τα κατάλληλα μέτρα, ώστε αυτά τα είδη των συμπεριφορών να μην επαναληφθούν".
Η Βρετανική Βασιλική Αστυνομία πάντως αρνείται τις κατηγορίες και σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για "επιδρομές" από σκάφη του ισπανικού κράτους στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, τονίζοντας ότι "είναι μια απαράδεκτη παραβίαση της βρετανικής κυριαρχίας".
Πρόσθεσε δε, ότι "θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μια σειρά από ανάλογες διπλωματικές και ναυτικές απαντήσεις σε επεισόδια".
Η Ισπανία παραχώρησε το Γιβραλτάρ στη Βρετανία το 1713, αλλά εδώ και χρόνια υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να επιστραφεί στην ισπανική κυριαρχία, με αποτέλεσμα να παραμένει πηγή διπλωματικών εντάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης