Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

PwC: Τα κεφάλαια σε ETFs αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν διεθνώς σε 5 χρόνια

tags :
PwC: Τα κεφάλαια σε ETFs αναμένεται ότι θα υπερδιπλασιαστούν διεθνώς σε 5 χρόνια
Στις ΗΠΑ το συνολικό ύψος των κεφαλαίων στη συγκεκριμένη αγορά αναμένεται ότι σχεδόν θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2021
Η βιομηχανία ETF έχει αισίως πίσω της ιστορία 23 ετών πλέον και υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό είναι πρόκειται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις - πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Εάν οι προβλέψεις που περιέχονται σε έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC) που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα επιβεβαιωθούν, τα κεφάλαια στα exchange-traded funds σχεδόν θα τριπλασιαστούν στις ΗΠΑ και θα υπερδιπλασιαστούν παγκοσμίως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Αυτό έρχεται έπειτα από μια δεκαετία ταχείας επέκτασης, για έναν κλάδο που έχει επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος και ένα διαρκώς αυξανόμενο φάσμα νέων προϊόντων λόγω της ισχυρής ζήτησης από θεσμικούς επενδυτές, καθώς και όλο και περισσότερους απλούς επενδυτές.
Η έρευνα σε περισσότερες από 60 επιχειρήσεις το 2015 έδειξε ότι τα παγκόσμια κεφάλαια σε ETF πιθανόν να εκτιναχθούν από 3 τρισ. δολ σε 8,2 τρισ. δολ, με το κομμάτι που αφορά τις ΗΠΑ να εκτινάσσεται από 2,3 τρισ. δολ. σε τουλάχιστον 6,2 δισ. δολ. μέχρι το 2021.
«Καθώς οι επενδυτές εκπαιδεύονται περαιτέρω για αυτά τα προϊόντα και πώς να τα χρησιμοποιούν και να βρίσκουν διάφορους τρόπους για να το κάνουν, αυτό και μόνο θα βοηθήσει την ανάπτυξη του κλάδου.
Υπάρχει μια λογική πιθανότητα ότι θα επιτευχθούν οι εν λόγω προβλέψεις», σημείωσε σε συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής της Διοίκησης Διασφάλισης στη Διαχείριση Κεφαλαίων της PwC, Bill Donahue.
«Ένας αριθμός ανθρώπων με τους οποίους μιλήσαμε ήταν ακόμα πιο αισιόδοξοι για τις ευκαιρίες ανάπτυξης», δήλωσε.
Τα ETFs είναι κεφάλαια που διαπραγματεύονται όπως οι μετοχές, αλλά παρακολουθούν δείκτες, όπως ο S&P 500 και άλλους τομείς, καθώς και πολλαπλές όψεις των αγορών ομολόγων και εμπορευμάτων.
Υπάρχουν σε απλές μορφές, όπως είναι το SPDR S&P 500 ETF Trust που παρακολουθεί τον ευρύ δείκτη, αλλά και σε «εξωτικά» πακέτα, όπως εκείνα με διπλή και τριπλή μόχλευση κεφαλαίων, που παράγουν ενισχυμένες αποδόσεις από τα κέρδη και τις ζημίες σε συγκεκριμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Αν και ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων με αξία 13,2 τρισ. δολ. εξακολουθεί να κυριαρχεί των ETFs σε μέγεθος ενεργητικού, οι δύο βιομηχανίες κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Τα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία ως επί το πλείστον τελούν υπό ενεργή διαχείριση και διαπραγματεύονται κυρίως τις ώρες που οι αγορές είναι κλειστές, έχουν πράγματι δει μία μείωση 3,6% στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με το Investment Company Institute.
Από την άλλη, τα ETFs έχουν κερδίσει 4,1% κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Στους λόγους που αναφέρονται συνήθως για την ανάπτυξη του κλάδου περιλαμβάνονται το χαμηλό κόστος, με τις αμοιβές να είναι γενικά ένα κλάσμα από αυτά που χρεώνουν τα αμοιβαία κεφάλαια, καθώς και τα πλεονεκτήματα όσον αφορά τη φορολογία και τη ρευστότητα.
Ωστόσο, η έρευνα της PwC διαπιστώνει ότι τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά, αλλά δευτερεύοντα:
«Μας εξέπληξε η εξέταση του χαμηλού κόστους.
Είναι δύσκολο να περάσει μέρα χωρίς να δούμε μείωση αμοιβών από κάποια εταιρεία, ώστε να χτυπήσει τον ανταγωνισμό», σημειώνει ο Donahue.

ΓΡΑΦΗΜΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης