Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιο Brexit; - Η Μ. Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν το δημοψήφισμα

Ποιο Brexit; - Η Μ. Βρετανία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν το δημοψήφισμα
Οι Κασσάνδρες μιλούσαν για χειροτέρευση της κατάστασης στο νησί, ωστόσο οι εξελίξεις τις διαψεύδουν
Αν και πριν το βρετανικό δημοψήφισμα οι φωνές που μιλούσαν για μακρά αβεβαιότητα και ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πάρα πολλές, πλέον γίνεται αντιληπτό ότι η ισορροπία έχει αρχίσει να αποκαθίσταται στο νησί, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να «πολεμήσει» μία σειρά από ανοικτά μέτωπα.
Αμέσως μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, υπήρξε μία «βουτιά», όπως είχε προβλεφθεί, στις βρετανικές αγορές, με την στερλίνα ταυτόχρονα να φτάνει σε επίπεδα 1985!
Ο David Cameron, κρατώντας μία έντιμη στάση, υπέβαλλε την παραίτηση του, προσθέτοντας έτσι και την πολιτική αβεβαιότητας στο «γκρίζο» σκηνικό της χώρας.
Οι Κασσάνδρες μιλούσαν για χειροτέρευση της κατάστασης έως και το τέλος του τρέχοντος έτους, ωστόσο, μόλις τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, οι εξελίξεις τις διαψεύδουν.
Οι βρετανικές αγορές έχουν επανέλθει πλήρως, με τον FTSE 100 να βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και την ισοτιμία στερλίνας/δολαρίου να έχει ξεπεράσει και πάλι το ψυχολογικό όριο του 1,30.
Επίσης, αν και οι φήμες για μαζική φυγή των πολυεθνικών από το Λονδίνο οργίαζαν, όχι μόνο δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά ορισμένες εταιρείες δηλώνουν πρόθυμες να στηρίξουν το City, το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Η πρωθυπουργική καρέκλα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μείνει κενή μέχρι τον Σεπτέμβρη, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει ο David Cameron, καθώς σήμερα 13/7 η Theresa May αναλαμβάνει τα καθήκοντα της, υποσχόμενη μία ομαλή αποχώρηση και επωφελή της χώρας από το μπλοκ.
Ταυτόχρονα, απομονώθηκαν και οι ακραίοι Nigel Farage και Boris Johnson, κάτι που τους οδήγησε στην παραίτηση τους από την πολιτική ζωή.
Πηγαίνοντας τώρα στην αντίπερα όχθη, το σκηνικό αλλάζει άρδην.
Η Γερμανία και τα υπόλοιπα σκληροπυρηνικά μέλη της Ε.Ε. που εκτόξευαν «με το γάντι» απειλές κατά του Λονδίνου πριν και αμέσως μετά το δημοψήφισμα, πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ένωσης, που δεν είναι άλλο από την… ύπαρξη της.
Η διατήρηση της ίδιας σκληρής στάσης από το Βερολίνο προς τα υπόλοιπα κράτη – μέλη, αποδεικνύει περίτρανα ότι ούτε ένα Brexit δεν μπορεί να ανακόψει της ηγεμονικές τάσεις της Γερμανίας!
Η λιτότητα όχι μόνο δε σταματήσει για τις μεσογειακές χώρες, αλλά γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική.
Πρόσφατο παράδειγμα η κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία (0,2% του ΑΕΠ!!), οι οποίες (εν μέσω κρίσης να θυμίσουμε) δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το έλλειμμα στον προϋπολογισμέ κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Για την Ελλάδα ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…
Στην Ιταλία ο Matteo Renzi ξεκαθάρισε πως θα αναλάβει δράση για να σώσει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, παρά τις αντιρρήσεις της Angela Merkel.
Όσοι συντάσσονται με τη γραμμή της Γερμανίας και των λοιπών εκκεντρικών αξιωματούχων της Γηραιάς Ηπείρου (βλέπε Jean-Claude Juncker), αρχίσουν να σβήνουν από την πολιτική ζωή της χώρας τους, με πιο τρανό παράδειγμα τον Francois Hollande.
Ένα από τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω;
Η άνοδος της ακροδεξιάς στην άλλοτε ήπειρο – πρότυπο Δημοκρατίας.
Καταλήγοντας, το πιο καθοριστικό διάστημα για την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι οι μήνες έως και το τέλος του έτους, καθώς θα ξεχωρίσουν το ποιες χώρες έχουν αποσχιστικές τάσεις στο μπλοκ, αλλά και το πόσο θα διαρκέσουν οι επαναδιαπραγματεύσεις των εμπορικών συμφωνιών.
Προσωπική άποψη;
Η Μεγάλη Βρετανία έχει λιγότερα να χάσει από το Brexit, από ότι η υπόλοιπη Ευρώπη…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης